Skådespelaren och regissören Nils Poletti är Turteaterns konstnärliga ledare sedan 2008. "Sånger för Norden" som den aktuella uppsättningen heter, är hans andra egna dramatisering och den första regi han gör om "en basal politisk fråga" som han själv uttrycker det.
– Jag var på plats under manifestationen i Kärrtorp och skulle hålla ett tal om att vi inte vill ha tillbaka 90-talets nyfascister. Plötsligt kom de och kastade flaskor och frukt mot oss. Det här är mitt svar efter att ha blivit utsatt för något sådant, säger Nils Poletti.
Totalt har 20 personer, varav elva skådespelare, från Turteatern befunnit sig i Luleå för att förebereda föreställningarna. Onsdag kväll ges den första och torsdag förmiddag den andra.
– Det här är vår första turné och vi ska till Finnspång i Östergötland också. Tanken var att även åka till Finland, men det blev för dyrt, säger Nils Poletti.
Tystas inte
På scenen agerar skådespelare och musiker från Sverige, Finland, Norge och Danmark, tack vare studenter från Stockholms Konstnärliga Högskola, Teaterhögskolan i Helsingfors/Konstuniversitetet och Teaterhögskolan i Malmö som gör sin praktik hos Turteatern. ABF, Sensus och Rättighetscentrum är också involverade i turnésamarbetet med Ung scen norr.
Nils Poletti är medveten om att en pjäs med liknande tema nyligen har ställts in på grund av rasistiska påhopp och hot, men hoppas att Turteatern även fortsättningsvis ska vara förskonad.
– Det har inte förekommit personhot eller någon åverkan på teatern i Kärrtorp medan vi spelat där, bara på internet har vi sett rasistiska kommentarer. Men sådant måste man bortse ifrån, annars fallerar ju demokratin.
– Om vi tystnar för hot så har ju de hotfulla krafterna lyckats i sitt uppsåt. Samtidigt måste man vara försiktig när det handlar om ungdomar som känner sig hotade, säger Nils Poletti.
Vill störa
Efter tre veckors föreställningar i Kärrtorp har han märkt att många brinner för ämnet som den nyskrivna teatermusikalen tar upp.
– Jag tror att vi är många som hamnat i chock efter valet och behöver bearbeta det. Tematiken i vår uppsättning är obehaglig på många sätt. Även om den är rolig också och inte följer traditionella mönster, så är den påträngande. Jag hoppas att publiken blir störd och vill göra något åt utvecklingen, säger Nils Poletti.
Han tillägger att för tio år sedan hade det känts fånigt att göra något liknande:
– Då var skinnskallarna på väg ut, ämnet var inte lika aktuellt.
Samtal efteråt
Nils Poletti gick skådespelarutbildningen vid Teaterhögskolan i Stockholm och sitt första uppdrag fick han hos Turteatern, som han sedan förnyat i egenskap av konstnärlig ledare.
– Kabaré och barnteater gör vi fortfarande, men på ett annat sätt. Jag har jobbat som en illbatting efter min examen och är nu uppe i 30 regiuppsättningar. Mitt första helt egna manus skrev jag för Dramaten.
Han syftar på sommarens föreställning "Carolus Rex" som blev en succé. Den handlar om Karl XII.
Musiken till "Sånger för Norden" har Daniel Rossetti skrivit och han är också kapellmästare. Efter båda föreställningarna i Luleå inbjuds publiken till samtal med ensemblen.