Storsatsning på konst och pedagogik i länet

En pedagogisk satsning som Norrbottens tre stora konstaktörer hoppas ska reformera skolan och i förlängningen stärka demokratin i samhället, genomförs i september-oktober med samtidskonsten som verktyg.

X-border-utställningen i Kulturens hus har väckt många frågor och diskussioner bland besökarna.

X-border-utställningen i Kulturens hus har väckt många frågor och diskussioner bland besökarna.

Foto: Gunnar Westergren

LULEÅ2013-09-04 06:01

Konstskolan i Sunderbyn som firar sitt 50-årsjubileum hela höstterminen, konstbiennalen i Luleå som pågår i tre länder samtidigt och nu heter X-border Art Biennal, samt Havremagasinet i Boden, har arbetat med samtida konst och pedagogik parallellt.

Nu är det dags att göra gemensam sak, eftersom allt fler lärare inom skolans olika ämnesområden vill använda konsten som väg till elevernas kunskapsinhämtning men är osäkra på hur.

– Min dröm är en pool med pedagoger som kan hålla i rodret och ge handledning, säger Dan Lestander som är en av författarna bakom lärarhandledningen ”Labyrint” med underrubriken ”Samtidskonst som pedagogiskt verktyg”, utgiven av Konstmuseet i norr för ett år sedan.

Konst och demokrati

De tre aktörerna konstaterar att Norrbottens konsthistorik är kort men intressant och att samtidskonsten väcker nya funderingar och intressen som kan kan skapa diskussion och väcka debatt.

– Då blir konsten en del av en demokratisk process som skapar engagemang och inte bara provocerar eller är enkel och vacker, säger Ricky Sandberg, verksamhetsledare vid Havremagasinet.

– Genom Konstmuséet i Norr har utvecklingen av bildkonsten tagit ett nytt stort kliv framåt och den kommer att bli en stark aktör i Norrbottens kulturliv i framtiden, säger Ingela Ögren Weinmar, Havremagasinet.

Fritt tänkande

Den konstpedagogik som utvecklats i Sunderbyn sedan starten 1963 kallas Sunderbypedagogiken och den går ut på att all undervisning ska utgå från eleverna så att de vågar tänka, tycka och ta ställning.

– Den fostrar fria, kritiskt tänkande ungdomar som kan titta på sin samtid och sin plats med nya förhållningssätt, säger Anette Carlsson vid Konsthallen i Kulturens hus i Luleå, där den svenska X-border-utställningen finns på plats ända in i oktober.

Till den har alla gymnasieskolor och högstadier i länet bjudits in.

– Det uppstår alltid diskussioner för den har många bottnar, men många lärare är vilsna och vet inte hur de ska jobba vidare.

Händelserik höst

Dan Lestander är inte förvånad över osäkerheten utan tycker den är befogad, bland annat för att den idébaserade samtidskonsten innebär en process. På det sättet är dagens skola inte van vid att arbeta.

– Processen är nyckeln till allt lärande, men det förutsätter att eleverna får ta på sig hela ansvaret för att genomföra en idé de själva valt att bli avsändare för. När de upptäcker det förundras de och börjar med kraft fundera på hur deras projekt kan bli verklighet. Men sådan kreativitet finns vanligtvis inte i skolan, säger Dan Lestander.

Manifestera

Med början på tisdag nästa vecka genomförs seminarier, föreläsningar, möten med konstnärer, prova-på-verkstäder och flera andra evenemang i Sunderbyn, Boden och Luleå till en bit in i oktober, för att manifestera konstpedagogikens betydelse med utgångspunkt från samtida konst. Allt är öppet för allmänheten och det mesta är gratis.

– Vi har haft uppemot 6000 elever i Sunderbyns konstskola under åren, varav ungefär 75 procent är norrbottningar. Vi hoppas att så många som möjligt av dem kommer, säger en av skolans lärare, Henny Kvamsdal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!