Solidarisk teaterkraft

Nästa söndag arrangeras "Cabaret för hemlösa" på Norrbottensteatern. Initiativet för att visa solidaritet med människor som har det svårt, är Sven Wollters. Han gläds åt den starka uppslutningen bland alla – från teaterchefen till skådespelare, tekniker, musiker, publikvärdar med fler.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2015-03-13 16:52

Entrén till den två och en halv timme långa showen på teaterns största scen, som rymmer 300 personer, är fri. Runt 25 skådespelare och musiker underhåller publiken med sådant som de själva föreslagit och Sven Wollter är konferencier.

– Alla medverkande sitter på scenen och meningen är att skapa en lättsam gemenskapsstämning med publiken, säger Sven Wollter.

Det exakta programmet är under bearbetning, men klart är att det kommer att ske en penninginsamling och en konstauktion under kvällen. Behållningen går helt oavkortat till den nystartade tidningen Dik Manusch. Namnet är ett romskt uttryck som på svenska betyder "se människan". Dik Manusch startades i Västerbotten på initiativ av en person som hellre ville sälja en tidning och behålla pengarna, än att leva som tiggare. Situation Stockholm, tidningen för hemlösa i huvudstaden, är förebild.

Stort gensvar

För ett år sedan initierade Sven Wollter idén om en solidaritetscabaret på teatern i Norrköping, när han på nyheterna hört att läget för hemlösa i staden var värre än någonsin förut. Projektet föll väl ut och eftersom han sedan dess vet att upplägget fungerar hörde han sig för om intresset i Luleå, där han nu spelar i pjäsen "Drömspelet". Gensvaret var överväldigande.

– Glädjen över att i praktiken kunna visa solidaritet med människor som har det svårt var stor bland folket i Norrköping och många ställde upp. Den solidariska handlingen är det viktiga även här i Luleå, men vi ska samla in pengar också och allt sker ideellt.

I Västerbotten gavs det första numret av Dik Manusch ut i januari, tryckt på Norran i 10 000 exemplar. De pengar som samlas in under "Cabaret för hemlösa" kommer att användas till det första numret i Norrbotten.

Ideellt arbete

Sensus studieförbund ansvarar för produkten tillsammans med EFS. Andra församlingar och organisationer är också med och stöttar, så att exempelvis distributionen fungerar. Helen Hugosson Strandemo, en av dem som startade tidningen, är ansvarig utgivare. Bakom står paraplyorganisationen Sams, bildad av ett tiotal föreningar och kyrkoförsamlingar i Skellefteå.

– Vi är tacksamma för att Norrbottensteatern och andra bidrar till en så bra start och vi hoppas att första numret i länet kommer inom de närmaste veckorna, säger Sensus Norrbottens verksamhetsutvecklare Anna Waara.

Hon tillägger att innehållet i tidningen är gjort av ideella krafter.

– En blandning av etablerade journalister, yrkesfotografer, privatpersoner medverkar. Varje exemplar kostar 50 kronor, eller mer för den som vill. Vi hoppas att Tryck i Norrbotten ska sponsra den första utgåvan, men det är inte riktigt klart än.

En lätt sak

Till auktionen har konstnärerna Erling Johansson och Mats Risberg skänkt var sin litografi. Teaterchefen Karin Enberg ska vara auktionsutropare. Anna Waara och andra på Sensus och EFS försöker sprida informationen om cabarén till hemlösa de har kontakt med.

– Alla hemlösa är välkomna hit för att titta på, säger Sven Wollter.

Linda Wincent är en av dem som gör gemensam sak med sina teaterkollegor den aktuella söndagskvällen.

– För mig var det självklar att vara med, helt enkelt för att det känns bra att göra något konkret för dem som har det sämst. Tanken som slår en är varför vi inte gör något oftare.

– Dessutom var det lätt att hänga på, för hela konceptet var klart från början. Sven Wollter har styrt upp allt väldigt bra, det bara flyter på, säger Linda Wincent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!