möbler, samt Louise Lyberg som är expert på all slags bildkonst. Under lördagen och söndagen synade de vitt skilda föremål närmare och väntetiden i kön blev lång, men tålamodet hos dem som stod där var stort.
Anette Carlsson, en av husets konstpedagoger, höll koll på turordningen:
- Vi ville göra något speciellt i Konsthallen som final på invigningsveckorna och tänkte att det vore kul om Bukowskis kunde komma och göra värderingar även här uppe. De var positiva på en gång och det är vi glada för. Intresset är stort.
Hjälpmedel
Karl-Eric Persson från Överkalix var en av dem som först fick träffa Louise Lyberg på lördagen. Hon radade upp sina hjälpmedel på bordet innan hon synade de målningar han hade med sig närmare: Förstoringsglas, ultraljus, ficklampa, mikroskop, måttband, mobiltelefon med kamera, samt några uppslagsverk varav Bukowskis egna kataloger användes flitigt. Ganska snabbt kunde hon fälla omdömen som:- En söt, skojig sak. En tusenlapp är den värd. (Om en målning från 1871, inköpt i Paris och signerad JF).
- Hm, den här var ovanlig, den liknar inte Carl Brandts vanliga vinterlandskap. Hans konst har sjunkit i värde, kanske kan du få fyra-fem tusen.
Fantasieggande
Hans och Ann-Catrin Johansson, Luleå, hade i likhet med många andra med sig både konst och konsthantverk för värdering. Ett ovanligt spanskt träföremål från 1700-talet intresserade Hèlene Gullberg lite extra.- Helgonet bakom lådan heter Santa Eugenia och skulpturen är gjord i Lago. Den har använts för att ta upp kollekt med. Tyvärr är alla tidiga träföremål från södra Europa skadade eller maskstungna på grund av det fuktiga klimatet.
- Men tretusen för en trasig skulptur är väl inte så illa? Man kan också fantisera om hur den kom till Sverige. Kanske med en sjöman?
Färskvara
Hon förklarade mer än en gång under dagen att det finns olika slags värden på saker: Affektionsvärdet kan vara stort även om antikvärdet är noll.På sin hemsida upplyser Bukowskis om att ändamålet för auktionshusets värderingar är försäljning, försäkring och bouppteckning. Beroende på vilket syftet är kan resultatet variera. Försäljningsvärderingar är vanligast och baseras på marknadspriser, som i sin tur ändras beroende på efterfrågan. Därför understryks att alla värderingar ska betraktas som färskvara vars hållbarhet gäller till nästa auktion. Men rekommendationen är omvärderingar med fem-tio års mellanrum.
UNICEF och Bukowskis har för övrigt inlett ett samarbete. Människor som vill hjälpa utsatta barn i världen kan skänka föremål till auktionsfirman, som själv efterskänker sina omkostnader. Hela försäljningssumman går sedan till UNICEF.
Bokvärdering
I biblioteket är det också kö. Där sitter bokantikvarien Sigbjörn Ryö, Stockholm, och värderar böcker. Peo Ringvall och Jan-Olov Lundgren har med sig en bibel som tillhör Örnäsets församling.- Gustav Vasas bibel från 1541, med outbytta träpärmar. Det saknas blad och vissa är renoverade, men den är ändå i gott skick. En mycket ovanlig bok som jag inte kan värdera på rak arm. Jag ber att få återkomma, sa bokexperten till de snopna församlingsrepresentanterna.
- I vårt exemplar är försättsbladet renoverat, men det är kvar och det är ovanligt. Förr i tiden när man hade krut i bössorna, behövdes papper i pipan. För att få god jaktlycka var det vanligt att man tog försättsbladet från bibeln, sägs det.