Plats för gemenskap på kalasets första dag
På Luleåkalasets första dag råder det full aktivitet redan på förmiddagen. Familjeaktiviteter som cirkusskola, allsång och loppis präglar utbudet i stadsparken medan smalare kultur som graffitin finns representerad i Norra hamn.
Unicef i form av Peter Brundin och Emilia Nilsson Vestula på plats i stadsparken. Under fredagen och lördagen blir det prova på-aktiviteter för barnen. I övrigt bjuder de på en tipsrunda om Unicefs verksamhet.
Foto: Sofia Wellborg
Cirkus Ember från Umeå finns på plats i stadsparken. Barn provar balansen genom att gå på lina, några jonglerar medan andra går på styltor.
- Tanken är att vi jobbar med något som heter nycirkus, där kroppen är redskapet och omgivningen är scenen, säger Daniel Windzeth från Cirkus Ember.
Kontaktstav
I skuggan av parkens stora träd håller cirkusen till. Barn (och vuxna) uppmanas att prova själva istället för att bara titta på. Daniel Windzeth, Margarita Kristall och Emmy Jonsson instruerar och berömmer hela tiden.
En del redskap kräver utrymme, som kontaktstaven som Daniel Windzeth följsamt låter rulla på kroppen.
- Det är så roligt när det fixas något sådant här. Det passar alla, även små barn, säger Lisa Kenttä Kaldensjö som har med sig sina barn till parken.
Cirkus Ember brukar hålla i workshops och bjuder också på elduppvisning under festivalhelgens kvällar.
En passage
I stadsparken finns också Unicef (United nations children’s found) representerad, i detta fall Sveriges nordligaste grupp. Peter Brundin och Emilia Nilsson Vestula informerar om den verksamhet som Unicef bedriver. Under fredag och lördag genomförs prova på-aktiviteter, där barn får tvätta händerna med så lite vatten som möjligt och prova att bära vatten. Syftet är att ge perspektiv på den vattenanvändning som svenskarna är vana vid.
Stadsparken är en passage i festivalområdet. Folk strömmar hela tiden till. Om det så är för cirkusskola, allsång, loppis eller tävlingar i guitarhero - flödet av människor är rikligt.
Täckas med färg
Norra hamn bjuder på en smalare form av kultur men minst lika uppskattad som den folkliga.
Sprejburkar ligger redo i stora väskor. Kalle Nordström och
Juan Colarte tar på sig skyddsdräkt och mask och börjar skissa motiv. Det flera meter långa planket ska täckas med färg.
- Vi ska stå och måla så att det blir en show av det, säger Kalle Nordström.
Under eftermiddagen växer motiven fram på planket som får stå kvar hela kvällen när banden spelar i Norra hamn. En ny målning varje dag under festivalhelgen är graffitimålarnas ambition.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!