Omfångsrika risker på konstbiennalen i Luleå

Luleå konstbiennal är Skandinaviens äldsta och bjuder i år på 25 verk av 29 konstnärer. Temat är risk, något konstnärerna fångat upp i utförande eller andemening. Dan Lestander, projektledare för biennalen, guidar PT runt bland verk som utmanar tanken.

Tiden är det centrala temat för Mikael Lundbergs verk i Museiparken. Stenen förflyttas sakta med hjälp av solenergi.

Tiden är det centrala temat för Mikael Lundbergs verk i Museiparken. Stenen förflyttas sakta med hjälp av solenergi.

Foto: Emma Bergstrand

LULEÅ2009-07-14 06:00
Som en förening av världens olikheter vajar Monika Goetz "Världsflagga" utanför Norrbottens museum. Konstnärens digitala tryck visar flaggor från världens 196 erkända länder applicerade på varandra. Resultatet: En melerad flagga utan tydliga linjer. Olikheterna upplösta.
- Det är en mjuk och fin tanke, men samtidigt stor, säger Dan Lestander, projektledare för Luleå konstbiennal och ordförande i Kilen art group, som ligger bakom biennalen.
Ett laboratorium
Med årets biennal har sammanlagt 14 biennaler arrangerats i Luleå. Några vinterbiennaler är inte planerade, i stället ligger satsningen på det nya namnet, Luleå art biennal (LAB). Dan Lestander tycker att förkortningen LAB passar bra.
- Biennalen är som ett laboratorium för vad som händer inom konsten, säger han.
- Även om det skulle bli några vinterbiennaler skulle vi jobba under det namnet.
Biennalen vill fånga upp tendenser i världen, och den internationella prägeln är tydlig. Utställarna kommer från länder som USA, Polen, Brasilien, Ryssland, Tyskland, Österrike med flera.
Lämnar spår
Svenske konstnären Mikael Lundbergs verk visas i Museiparken utanför Norrbottens museum. Egentligen handlar verket mer om en förflyttning än traditionell visning. Med hjälp av solenergi släpas en cirka två ton tung sten långsamt över gräset och lämnar ett långt sår efter sig. Konstnärens enkla skiss ligger till grund för verket, och för den utarbetade versionen står Kilen art group tillsammans med avdelningen för maskinelement vid Luleå tekniska universitet samt konstruktionsbyrån WSP. Verket är byggt av Jan-Erik Falk och Carlos Segovia.
Dan Lestander tycker att Mikael Lundbergs verk är en läcker idé.
- Även om vi försöker vara så naturliga som möjligt lämnar vi spår efter oss, säger han och syftar till det upprivna spåret stenens förflyttning orsakar.
I Museiparken finns också Jaanus Sammas installation "Balans", inspirerat av symmetrin i franska 1500-tals trädgårdar. Inom linjerna växer brännässlor.
- Ingen har kunnat säga hur man odlar brännässla, många vill ju bara med bli av med den, säger Dan Lestander.
Många verk bränner och kittlar. Martin Sjöbergs video "Modern kvinna - en studie i fara" visar hur en muslimsk kvinna med en Hillary Clinton-mask på huvudet stenas med jämna kast. Verket vann biennalens LAB-award som delades ut vid vernissagen.
I Kulturens hus, där biennalen också tar plats, finns Tilman Küntzels "Riskera ditt skinn". De små fiskarna Rödaktig sugbarb nafsar på frivilligas skinn.
Goda relationer
Genom åren har biennalen skapat goda relationer till utställningslokalerna i Luleå. Dan Lestander menar att engagemanget är en förutsättning för att biennalen ska hitta sina fysiska rum.
Luleå kommun, Statens kulturråd, landstinget, arbetsförmedlingen samt ett flertal sponsorer backar upp projektet.
Hur påverkar biennalen kommunens kulturliv?
- Jag vet att många tycker den är jätteviktig. Vi vill ju alltid att det ska bli ännu mer och ännu viktigare samt lyfta den på fler plan. Men det är ett arbete som hela tiden pågår, säger Dan Lestander.
En plattform
Luleå konstbiennal vill vara en plattform för vad som händer i den vida konstvärlden. Genom biennalens breda kontaktnät nås konstnärer runt om i världen.
- De som varit här tidigare har fungerat som bra ambassadörer för biennalen. Vi brukar ta kontakt med ambassader och utländska kulturorganisationer, säger Dan Lestander.
Luleå konstbiennal har också god kontakt med biennalen i Sao Paolo, den näst äldsta i världen efter anrika Venedigbiennalen.
FAKTA Luleå konstbiennal
Pågår till och med 23 augusti.
Använder sig av en öppen antagningsprocess, vem som helst är inbjuden att lämna förslag.
Kilen art group, som består av yrkesverksamma konstnärer, bildades 1989 och har sedan 1991 arrangerat biennalen i Luleå. Från början handlade det mest om vinterbiennaler, år 2003 hölls den första sommarbiennalen.
Årets biennal med 25 verk är resultatet av en gallring bland över 500 ansökningar som curator Jan-Erik Lundström, chef på Bildmuseet i Umeå, gjort. Det är första gången en curator ansvarar för urvalet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!