Nytt relationsdrama spelas in i Luleå

Efter fjolårets succéfilm ”Flocken” satsar producenterna och Filmpool Nord på ett nytt relationsdrama som just nu spelas in i Luleå. ”Dröm vidare” handlar om viljan att bryta sig loss från ett tidigare liv, och det motstånd denna vilja medför.

Filminspelning. Relationsdramat "Dröm vidare" är Filmpool Nords senaste stora satsning och spelas just nu in i Luleå. Huvudrollen spelas av Evin Ahmed (t.h.).

Filminspelning. Relationsdramat "Dröm vidare" är Filmpool Nords senaste stora satsning och spelas just nu in i Luleå. Huvudrollen spelas av Evin Ahmed (t.h.).

Foto: Simon Olofsson

Luleå2016-07-21 20:09

När Mirja muckar från fängelset har något i henne förändrats. Istället för att som vanligt gå tillbaka till sin tidigare livsstil vill hon istället förändra det sätt hon lever på. Men de bästa vännerna är fortfarande kvar i samma spiral, och Mirjas dröm om att växa, skaffa ett jobb och gå in i vuxenvärlden hotas när relationen till vännerna hotar att hålla henne tillbaka. Detta är handlingen i Filmpool Nords nya filmsatsning. ”Dröm vidare” produceras av Agneta Fagerström Olsson och Annika Hellström, som också ligger bakom fjolårets flerfaldigt prisbelönta film ”Flocken”.

Det nya dramat regisseras av Rojda Sekersöz och i huvudrollen långfilmsdebuterar skådespelaren Evin Ahmad.

– Jag liknar handlingen vid fyra krabbor i en hink. Om en försöker klättra upp dra de andra tillbaka den. Filmen handlar mycket om att drömma och att våga drömma, trots att det uppstår hinder, säger hon.

Evin Ahmad kan själv känna igen sig i problematiken som filmens Mirja får utstå. Den 26-åriga huvudrollsinnehavaren spelade in sin första film redan vid 15 års ålder. Hon har sedan dess tagit examen på Stockholms dramatiska högskola och är numera anställd hos Folkteatern i Göteborg, en livsväg som inte stöttades av alla.

– När jag skulle på auditions var det folk som sa att ”men inte kommer du att få rollen, du ska inte hålla på med film” och så vidare. Jag känner igen mentaliteten. Skillnaden mellan mig och Mirja är att jag tidigt hade mina mål klara, och att jag från tidig ålder jobbat väldigt hårt och målmedvetet för att komma dit.

Filmpool Nord har investerat 2,3 miljoner i filmen. Just nu är teamet på plats för att spela in i Luleå, där ungefär 75 procent av filmen spelas in.

– Vi har jobbat hårt med att hitta en form och en värld som passar berättelsen i filmen. Det känns viktigt att kunna vara här i Luleå, vi hade inte kunnat göra den här filmen i Stockholm, säger regissören Rojda Sekersöz.

Trots att filmen inte ger sig ut för att handla om Luleå säger Filmpool Nords VD Susann Jonsson att det är viktigt att kunna satsa på filmer för berättelsens skull.

– Det här handlar inte om att visa upp det vackra Luleå, utan om berättelsen, en berättelse som hade kunnat utspelas var som helst.

– Vi får då och då kritik för att vi satsar på filmer som inte utspelar sig i Norrbotten. Film är fake, har alltid varit fake och kommer alltid att vara fake. Vi måste få vara en del av filmsverige och vara en del av vår profession, fortsätter hon.

En historia som fokuserar på fyra kvinnors vänskapsrelationer löper i dagens kulturdebatt stor risk att bli stämplad som politisk, då avsaknaden av män i filmen går emot den normativa könsfördelningen inom såväl casting som filmbranschen i stort. Såväl Filmpool Nord som regissören Rojda Sekersöz avvisar denna politiska dimension av filmen som huvudsakligt mål. Istället är det berättelsen som står i fokus, och filmens representanter sätter därmed fingret på en framträdande del i svensk kulturdebatt.

Rojda Sekersöz tycker att det rådande debattklimatets politiska märkning av filmer såsom automatiskt varande politiska manifest är felriktad, och säger att det stör det kreativa uttrycket.

Hur är det som filmskapare att manövrera i ett sådant kulturklimat?

– Det är skitjobbigt. Man försöker hela tiden förhålla sig till det, vilket stör den konstnärliga processen. Jag tror inte att jag är kvoterad, jag tror jag får jobbet för att jag är grym. Jag har valt Evin till huvudrollen för att jag tycker att hon är superbra, för att hon har lång erfarenhet och för att hon jobbar hårt.

– Det har aldrig handlat om att göra en politisk film, vi har varken polariserat eller moraliserat på det sättet. Det är märkligt att så fort en film handlar om kvinnor så måste det vara ett statement. Vi har gjort en film utifrån våra ögon, därför handlar den givetvis om kvinnor, säger hon.

”Dröm vidare” har premiär under 2017 och premiärvisas i Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!