Ny bok ger ny krigsbild

Lars Gyllenhaal, Rosvik, fortsätter att revidera den allmänna bilden av Sverige och svensk politik under andra världskriget. Hans senaste historiska bilderbok innehåller sprängstoff som redan titeln ger ledtrådar om: "Tyskar och allierade i Sverige. Svensk krigshistoria i nytt ljus".

Sten Losenborg och Olle Malmsten berättar gärna om krigsåren för att sprida ett klarare ljus över vad som egentrligen pågick i Sverige då.

Sten Losenborg och Olle Malmsten berättar gärna om krigsåren för att sprida ett klarare ljus över vad som egentrligen pågick i Sverige då.

Foto: Maria Johansson

LULEÅ2011-04-29 06:00

Vid boksläppet i Luleå igår, deltog krigsveteranerna Sten Losenborg, nu 88 år, och Olle Malmsten, 93, båda bosatta i Luleå. De bekräftar händelser och skeenden som omtalas i boken, men som hittills inte blivit så belysta att någon tagit fasta på dem. I hela landet finns sådana berättelser, inte minst i Norrbotten. Lars Gyllenhaal säger att det är läsare av hans tidigare böcker som bidragit med upplysningar och faktamaterial.

- Vårt flygvapen var angloamerikanskt under andra världskriget, upplyser Olle Malmsten som själv flög en brittisk flygmaskin som värnpliktig pilot.

Han berättar att en gång när motorn stannade under flygning och han försökte nödlanda i Danmark, blev han beskjuten av tyskt luftvärn. Han lyckades vända mot Skåne, men då blev han beskjuten av de egna.

- Jag klarade mig, men fick inte rapportera om händelsen eftersom jag attackerats av eget luftvärn. Därför visste inte översten som skulle flyga samma plan fem dagar senare något om motorhaveriet. Han störtade och omkom strax efter att planet lyft.

En dramatisk tid
Sten Losenborg tillhörde andra världskrigets svenska elitförband, Jägarbataljonen. Han tjänstgjorde vid Riksgränsen och tog bland annat hand om tyska desertörer.

- En gång blev vi beskjutna av tyskarna när vi åkte i deras patrullspår för att hämta desertörernas vapen. Plutonchefen skällde ut oss när vi kom till Vassijaure, men sa över axeln: "Bra gjort grabbar".

Sten Losenborg tjänstgjorde inom SJ i krigets inledningsskede, innan han blev fältjägare. I Vännäs hade han till uppgift att serva tyska transittåg, men han gav sig själv uppdrag av annat slag också:

- Jag körde flera gånger ut lastade tyska lastbilar och krockade dem mot en vägg. Andra tankade jag med sand. Ingen kom på att det var jag och jag sa inget, säger han.

Ifrågasätter neutraliteten
De båda krigsveteranerna håller med författaren om att det är på tiden att allmänheten får en bättre bild av beredskapsåren i Sverige än vad som hittills varit fallet. Bland annat framhåller de att totalt 3300 svenska medborgare dödades i andra världskriget, vad vi nu vet. Det är en tredjedel av Norges och nästan hälften av Danmarks mänskliga förluster.

- Är den krigsnotan så liten att man kan påstå att vi slapp undan kriget? frågar sig Lars Gyllenhaal.

I sin nya bok understryker han att det rimligaste vore att historieböcker och referensverk om andra världskriget börjar nämna något om de svenska offren, istället för att förbigå dem med tystnad. På samma sätt resonerar han när det gäller en hel rad andra fakta, inte minst om Sveriges samarbete med USA, Storbritannien och Sovjetunionen under andra världskriget.

Reseguide i historia
Grafiken till "Tyskar och allierade i Sverige. Svensk krigshistoria i nytt ljus" har gjorts av en reklambyrå i Luleå och boken som är tryckt i Litauen ges ut av förlaget Fischer & Co. Läsaren tas bland annat till platser som krigssjukhusen i Långträsk och Älvsbyn, till de allierades hemliga baser i Arjeplog och Kiruna med fler orter, samt till händelser i Gällivare, Luleå, och en rad andra platser i länet - och i hela landet.

- Boken ska kunna användas som en reseguide till platser från Treriksröset till Skåne. Flera av föremålen på bilderna finns hos Bodens försvarsmuseum och filialen Abisko gränsförsvarsmuseum, säger Lars Gyllenhaal.

Han rekommenderar varmt en praktiskt genomförd resa 70 år bakåt i tiden.

- Man behöver ju inte åka till alla platser, men att besöka någon av dem ger ett ännu klarare sammanhang till berättelserna.

FAKTA Lars Gyllenhaal

Författare och TV-researcher på heltid sedan år 2000.

Bor i Rosvik med fru och barn sedan mer än tio år tillbaka.

Några månader i slutet av eran Sovjetunionen bodde han där som student. En kort tid därefter åkte han tillbaka för att arbeta i en rysk kommunförvaltning för utveckling av en stiftelse inom Luleå tekniska universitet och blev kvar i tio år.

Började intressera sig för militärhistoria i allmänhet och svenskar som deltagit i krig under 1900-talet i synnerhet, på grund av att ffinsk, norsk, amerikansk och svensk släkt deltog i kriget eller i beredskapsförband.

Böcker: "Kola - en guide" (1993). "Slaget om Nordkalotten" (1999, reviderad 2002, har sålt i 40 000 exemplar). "Svenskar i krig 1914-1945", tillsammans med Lennart Westberg (2004). "Ryssland och den svenska nedrustningen" (2004). "Elitförband i Norden" (2009 på svenska).

Faktainsamlare för flera dokumentärfilmer om andra världskriget, bland andra Gunilla Breskys båda prisbelönta "Blood Road (Blodsvägen)" och "Under a Rusty Star (Under en rostig stjärna)"

Ledamot av Svenska Militärhistoriska Kommissionen sedan 2005.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!