Ny attraktion av is

Iskonstnärerna Birgitta och Tim Linhart har en idé som de tror kan bli en lika viktig turistattraktion i Norrbotten som trädhotellet i Harads eller ishotellet i Jukkasjärvi. De vill inför varje vinter bygga en konserthusigloo i Luleå, där levande musik framförs på isinstrument under säsongen.

Foto: Gunnar Westergren

LULEÅ2012-02-29 06:00

Paret Linhart har de senaste åren turnerat på olika platser i världen för att bygga både instrument och konserthus av is och snö. Nu när de är tillbaka i Luleå har de upptäckt att kommunen behöver en varaktig turistattraktion.

- Något vackert i världsklass, säger Tim Linhart.

Förslaget går ut på att hitta en permanent plats för den särskilda igloomodell som paret Linhart har utvecklat till konserter på stämda isinstrument. En helhetsupplevelse som de bestämt hävdar att de är ensamma i världen om. Finansiering och samarbetspartners till en så stor och långsiktig satsning fattas ännu, liksom ett beslut om igloons placering, men i år tas ett första steg med en länsturné där musiker från Luleå och Malmö medverkar. 16 mars är det Piteås tur.

Söker samarbete
Utomhusturnén görs i samarbete med landstinget, länsstyrelsen, de olika kommunerna. Finansieringen för kommande år måste vara klar senast i maj-juni om nästa steg ska kunna tas.

- Vi kan inte göra allt själva, så vi måste bearbeta alla vi kan komma på. Det finns intresse i norra Finland också, för vi vill gärna skapa paketresor med flera orter involverade, säger Birgitta Linhart.

Tim Linhart är från New Mexico i USA, granne med Colorado där han en gång började göra snöskulpturer vid skidtävlingarna. Han byggde sitt första isinstrument för 13 år sedan, en gitarr, med en kompis som instruktör.

Igloo-utveckling
Han byggde Sveriges första iskonsertigloo på stranden vid Pite havsbad för sju år sedan, där det också hölls en konsert på isinstrument. Den igloo han tänker bygga i Luleå nästa vinter är utvecklad ur den.

Innan nämnda konsert ställde Tim Linhart in en iskonsert i Piteå med hänvisning till att de studenter som skulle spela på instrumenten inte hade repeterat tillräckligt. Studenterna å sin sida menade att instrumenten inte varit klara i tid.

- Nu har vi lärt oss den tuffa läxan och har alltid betalda repetitioner för musikerna inplanerade. Jag har gjort många misstag under åren, men vårt koncept har utvecklats enormt tack vare det, säger Tim Linhart.

Smältande spelning
Han ger ytterligare exempel:

n I Piteå sprack en av fiolerna under konserten. Isen som violinen och violan är gjorda av är bara tre millimeter, men instrumenten går att stämma ändå. Det gäller bara att ha rätt proportioner på allt.

n När Tim Linhart och Grönlunds byggde en isorgel (med fungerande pipor!) i Ishotellets bar, kom 450 personer till konserten. Deras andedräkt värmde upp baren så t att orgeln började smälta medan Hans-Ola Ericsson spelade.

- Det lärde mig att det behövs en arkitektur som ventilerar publikens andedräkt. Orkestern ska befinna sig längst ner där det är som kallast och publiken högre upp eftersom all värme stiger uppåt.

n Igloon i Piteå hade snöiga väggar och tak. Numera är ytorna inuti isade, så att ljudet ska studsa bättre. På golvet ligger mattor och publiken sitter så attalla ser.

n Igloobygget börjar med att en stor ballong med rätt form kläs med snö och vatten. Väggarna blir så tjocka att plusgrader vintertid inte påverkar konstruktionen.

Ny konstform
Tim Linhart säger att det inte går att kontrollera alla villkor när instrumenten spelas utomhus, därför är en igloo viktig.

- Vi ska bjuda på musik med både melodi och harmoni. Alla delar på de instrument jag bygger har utvecklats under många år för att få fram precis rätt toner. Det är svårt att hålla stämningen exakt, men det är lättare i en igloo.

Tim och Birgitta Linhart kallar sitt koncept för Ice Music och responsen där de gjort sina senaste konserthallar har varit stor, liksom den mediala uppmärksamheten. Därför är de säkra på sin sak:

- Tiden är mmogen för en helt ny konstform i världen som kan stärka hela Norrbottensregionen och norra Finland internationellt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!