När Kristina Nilsson tillfrågas om varför hon sökte tjänsten som blir ledig när Gunnel Karbin går i pension i oktober i år, säger hon att hon själv funderat länge och väl på varför hon utmanar sig själv hela tiden.
Lång fundering
De senaste två ledarskapsuppdragen har hon stannat på i två år innan hon sökt sig vidare. En sen vinterkväll kom hon fram till följande svar:
- Det låter som en floskel, men jag vill upptäcka vad jag kan bidra med till samhället. I mitt nuvarande arbete gäller det barn och unga i kommunen, hos Norrbottensmusiken blir det samma sak på länsnivå och även för vuxna.
- I mina chefsjobb har jag lärt mig massor om ledarskap och faktiskt upplevt att det spelar roll vad jag säger, att en enda människa kan göra skillnad. Det är stimulerande och det ska bli jätteroligt att få möjlighet att bidra till hela länets utveckling och att även jobba på regional och nationell nivå.
Kan inspirera
Kristina Nilsson gick på Framnäs musiklinje i ett år, för att sedan fortsätta till musikhögskolan i Piteå. Efter tre år där flyttade hon till Stockholm för att vidareutbilda sig till konsertpianist och blev kvar i huvudstaden i tolv år.
- För inte så länge sedan räknade jag ut att jag gett fler än tusen konserter, både klassiska och krogshower. Mest har jag spelat i Sverige och ägnat mig åt kammarmusik. Men jag har även spelat som solist, inte minst med orkesterföreningarna i Boden och Luleå, säger Kristina Nilsson.
1994 återvände hon hem till Norrbotten och undervisade på Framnäs folkhögskola och musikhögskolan i Piteå fram till 2007. Då tillträdde hon tjänsten som utbildningsledare. Hon säger att hennes ledarstil är motivatörens, eftersom hon i grunden är en positiv människa.
- Från andra har jag hört att jag ses som drivande och jag vet att jag kan kliva fram och inspirera andra. Jag trivs med att vara i en extern roll, samtidigt är jag mycket väl medveten om hur viktigt det är att finnas på plats internt tillsammans med personalen.
- Eftersom jag uppträtt som musiker har jag heller inga problem att stå på en scen och tala inför andra.
Så svarar Kristina Nilsson på frågan varför hon själv tror att rekryteringsgruppen, med landstingets kulturchef Elisabeth Lax i spetsen, valde henne framför åtta andra kvalificerade personer som sökt tjänsten: Anna Andersson, Erik Palm, Jerker Johansson, Jörgen Lindström, Marcus Oja, Sten Melin, Walter Brolund, Anna Jirstrand Sandlund.
Hög fart
Samtidigt påpekar hon att hennes styrka också kan vara hennes svaghet om hon inte ser upp:
- Klokhet när jag prioriterar vad jag ska driva är viktigt. Eftersom jag alltid sätter hög fart för att uppnå mål måste jag förvissa mig om att ett projekt håller till vägs ände, annars kan det sluta i att jag gapar över för mycket.
- Hittills har jag lyckats hejda mig och undvika risken att jag splittrar mig. Att driva en verksamhet mot olika mål handlar inte bara om förändring utan också om en strategi för att förvalta något bra.
- Det gäller bara att inse att allt har sin tid. Att försöka förändra allt på en gång håller till exempel inte.
Att hantera politiska beslut i Luleå kommun tycker Kristina Nilsson att hon lyckats med i sitt nuvarande arbete.
Två supportrar
Hon anser att en av de viktigaste arbetsuppgifter en tjänsteman har är att berätta om den verksamhet som bedrivs för politikerna.
- Hur ska folk veta något annars? Vi tjänstemän måste vara bra på att argumentera, inspirera, förklara och försvara vårt område på en massa olika sätt hela tiden.
- Det blir jag aldrig trött på, för jag tror att det går att förändra allt till det bättre, säger Kristina Nilsson.
Hon är ensamstående med två barn, elva och 15 år.
- De grattade mig när jag fick jobbet och sa att de tror att jag fixar det, säger hon med glad röst.