Niemipjäs gestaltar känt kriminalfall

MODERN MYT. I går var det premiär för höstens Soppteater vid Norrbottensteatern i Luleå. Över fisksoppa med bröd fick publiken lyssna till berättelsen om Vietaskuppen som författaren Mikael Niemi skrivit en pjäs om.

Luleå2006-09-20 00:00
Det är natten mot torsdag, 22 april 1971. Kvart över sex på morgonen görs en brottsanmälan till vakthavande polis i Pajala. Informationen är knapphändig: Någon eller några har försökt spränga kassaskåpet i en av Vattenfalls baracker. Dagen innan hade över 500 000 kronor transporterats från Luleå till Vuollerim. Flera hundra arbetare vid Vattenfalls arbetsområde väntade på att få sina löner.

Salongen på Norrbottensteatern är tyst medan Mikael Niemi återger händelseförloppet: Gärningsmännen öppnar en lucka i botten på baracken, hittar kassaskåpet underifrån och skär sig in i skåpet med hjälp av en skärbrännare. Efter att de tagit ut lönelådorna pluggar de igen låset så att skåpet inte ska gå att öppna.

Mikael Niemi säger att gärningsmännen måste ha fått ett ordentligt försprång, eftersom polis från Luleå nådde Vietas först vid sextiden på kvällen samma dag.

- På vägarna i april, ni kan ju tänka er hur lång tid det tog för dem att ta sig fram.

Historia som gäckar

Vietaskuppen rymmer allt som en modern myt ska ha för att fortsätta leva. Ett ouppklarat slut, gärningsmän på fri fot och flera andra frågetecken.

Teaterchef Erik Kiviniemi efterfrågade för en tid sedan en norrbottnisk historia som fortfarande gäckade länets invånare. Mikael Niemi antog utmaningen att författa manuset som rymmer både verklighet och fiktion. Niemi har inför skrivandet gjort ett grundligt forskningsarbete och tagit del av polisutredningen som nu är offentlig.

Om metoden som gärningsmännen valde säger författaren att det var smart, fiffigt och välplanerat.

- Det måste betyda att någon från Stockholm gjorde det, eller någon från en brottsliga, skämtar Mikael Niemi.

Fruktansvärt välplanerat

Fler och fler spår ledde till slutsatsen om att två personer måste ha legat bakom gärningen. Niemi själv tror att det var två män från arbetsplatsen.

- Den viktigaste ledtråden är att skärbrännaren de använde kom från arbetsplatsen, säger han.

Det finns vissa tecken som tyder på att kuppen inte var fullländad. Under baracken låg fimpar av märket John Silver och fotspår kunde hittas när
arbetsområdet spärrades av.

Mikael Niemi tror ändå att gärningen var fruktansvärt välplanerad. Bland annat använde brottslingarna vattenslang för att släcka eventuell eld som uppstod när skärbrännaren gick genom golvet och skåpet.

En evig historia

Erik Kiviniemi hämtar lönelådan som låg i kassaskåpet under gärningen. Eftersom brottet är preskriberat och nedlagt har Norrbottensteatern fått låna lådan av polisen, och den är fylld av flera bevisföremål som cigarrettfimpen.

Niemi tror att slarvigt polisarbete är orsaken till att gärningsmännen aldrig åkte fast. Och att de var två är han säker på.

- Just tystnaden garanterar att de bara var två, säger han.

Vad gärningsmännen gjorde med 541 000 kronor kan bara spekuleras kring.

- Det är en sådan där evig historia, säger Mikael Niemi.

"Jag gjorde Vietaskuppen" har premiär 30 september på Norrbottensteatern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!