Musikens Makt skapar feministisk mötesplats

Efter kontroverser med Luleå kommun såg framtiden osäker ut för Musikens Makt, men stora protester från kulturarbetare och festivalbesökare fick kommunen att backa. Nu är Musikens Makt tillbaka.

Muskens Makt är tillbaka och fortsätter i år på inslaget spår.

Muskens Makt är tillbaka och fortsätter i år på inslaget spår.

Foto: Robert Lundberg

LULEÅ2017-08-17 20:14

När PT under torsdagen når arrangören Elisabeth Rosenbrand är förberedelserna för Musikens Makt i sitt slutskede. I dag, fredag, drar årets festival igång, och de som tidigare besökt festivalen kommer att känna igen sig.

– Det är inga större förändringar, vi fortsätter på inslaget spår och jobbar för att skapa en festival för alla, säger Elisabeth Rosenbrand.

Det var under förra hösten som Luleå kommun hotade att frånta arrangörerna ansvaret för festivalen och istället lägga ut den på upphandling. Som orsak anfördes att festivalen bör konkurrensuppsättas, att relationen med arrangören varit frostig och att festivalen inte når den önskade målgruppen. Högljudda protester hördes från många håll och för stunden har kommunen backat, vilket räddat årets festival.

– Relationen med kommunen har inte varit den bästa de senaste åren. Bland annat tycker de att vi har för lite ungdomar. Men en del av tanken är just att nå en blandad målgrupp, dels för att vi inte tycker att det behöver vara en ålderssegragation och dels för att det bidrar till en lugnare festival, säger Elisabeth Rosenbrand.

Musikens Makt har skaffat sig ett gott rykte även utanför Luleå, och Elisabeth Rosenbrand tycker att det känns synd att kasta bort det varumärke festivalen byggt upp.

– Det känns onödigt att göra om en festival som uppmärksammats och lovordats i hela Sverige till ett renodlat skolstartsevenemang. Vi vill fortsätta på det spår vi slagit in på och jobba för en festival för alla, säger Elisabeth Rosenbrand.

Någon större inverkan på festivalen har konflikten däremot inte fått.

– Det blev lite snävare med tid och vi fick skippa en del idéer vi haft, men det har inte påverkat upplägget nämnvärt. Vi kör på säkra kort och jobbar på som vanligt, säger Elisabeth Rosenbrand.

Nytt för i år är de programpunkter som samlats under rubriken ”feministisk mötesplats”. Med panelsamtal, middagar och mötesplatser vill arrangören skapa ett forum där de som intresserar sig för feminism och jämställdhet kan mötas.

– Vi hoppas att detta också kan locka besökare från andra delar av Sverige. Vi har länge haft ett fokus på jämställdhet och är en jämställd, feministisk festival, men det har mest berört vårt arbetssätt och är inget vi skyltat med utåt. Med detta vill vi beröra en nisch vi gärna vill fylla. Det finns inte så många andra festivaler som jobbar specifikt med just de här frågorna.

Arrangörerna har redan fått gensvar på satsningen från besökare.

– Den killmiddag vi arrangerar tillsammans med Bistro Norrland blev fullbokad direkt, vilket är väldigt roligt. Meningen är att män ska kunna träffas och diskutera frågor som berör machoideal, våld, sex, porr och så vidare, och intresset har varit stort. Vi kör också en middag under festivalhelgen där vem som helst kan köpa mat och delta, säger Elisabeth Rosenbrand.

Trots dessa nya programpunkter betonar Elisabeth Rosenbrand att Musikens Makt främst handlar om musiken. Med bokningar som Ebbot Lundberg, Skott, Flora Cash och Tjuvjakt tycker hon att årets festival uppnår en bra blandning.

– Vi har försökt boka en bra blandning mellan nytt och spännande och stort och välkänt. Det främsta målet är att det ska vara bra musik, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!