Teaterchefen Karin Enberg, som regisserar "Evigt ung", beskriver den musikaliska farsen som tokrolig:
- En lustfylld galen historia, men med en allvarlig bas som har med vår rädsla för döden att göra och som handlar om vår vilja att vara evigt unga.
Idégruva
Erik Gideon, en kompositör och dramatiker med schweiziska och svenska rötter, har skrivit musikalen som just nu spelas i Berlin efter att ha gått i Hamburg i tio år.
I Sverige har den satts upp i Uppsala och av Värmlandsoperan. Överallt, även i Oslo och Köpenhamn, har publiksuccé varit ett faktum.
- I vår uppsättning handlar det om att Norrbottensteatern om 40 år blivit äldreboende för de tidigare skådespelarna.
- Mikael Odhag, Karin Paulin Ek, Lars Paulin, Martin Sundbom, Filip Tallhamn och gästande Charlotte Lindmark spelar sig själva, medan Linda Wincent spelar en släkting till sig själv och fungerar som sköterska, förklarar Karin Enberg och påpekar att maskarbetet blir allt annat än lätt.
- Illusionen att de här personerna är 80-90 år måste hålla, både för publiken och dem själva. Maskerna får absolut inte kännas som masker! Dessutom måste de gå fort att lägga kväll efter kväll, säger Mila L Roberts.
Hon säger att hon har samlat på sig knep och massor med oprövade idéer som hon kan få användning av.
- Vi har åtta veckor på oss tills premiären första oktober. Men redan efter fem-sex veckor måste allt se hyfsat ut, för då börjar vi marknadsföra uppsättningen.
Noréns bifall
Mila L Roberts är också maskör för den första pjäs av Lars Norén som sätts upp i Norrbotten. Hans genombrott "Natten är dagens mor" regisseras av teaterns husdramatiker Rasmus Lindberg och har premiär i Luleå 17 september. Uppsättningen kommer att turnera i länet.
- Med Noréns tillåtelse har vi vänt på genus, så att det är mamman som är alkoholiserad istället för pappan. Och istället för två söner finns två döttrar i familjen, säger Karin Enberg.
Höstsäsongens första premiär, 8 september, utgörs av monologen "Svenne". Handlingen bygger på en Augustprisbelönad ungdomsbok av Per Nilsson, om en kille som går med i ett främlingsfientligt parti och sedan tar sig ur det. Pjäsen kommer att turnera till högstadieskolor i hela länet och spelas i klassrum, med efterföljande värdegrundsarbete.
- Under de fem år som gått sedan boken kom ut har Sverige och världen förändrats, så texten måste omarbetas, säger Catherine Parment som regisserar skådespelaren Hakim Larsson i titelrollen.
- Pjäsen kan ses av alla även om vår målgrupp är ungdomar. Med sommarens händelser i tankarna är den en bra utgångspunkt för att börja diskutera, säger Karin Enberg.
Pratshow och festival
Norrbottensteatern brukar alltid hitta på något extra på tisdagar och under kommande höst- och vårsäsonger blir det förutom soppteater under lunchtid även kvällsdramatik med bland annat högläsning och teaterimptrovisation. Vid höstupptakten 27 september är temat nyskriven finsk dramatik. Senare under hösten avhandlas Enbomaffären, i närvaro av journalisten Thomas Bresky som skrivit en bok om affären.
En elektronmusikfestival står också på programmet, samt en pratshow i samarbete med Sveriges Radio Norrbotten. Programledaren Tomas Deutgen har bjudit in bland andra Kalle Moraeus, Anna-Lena Brundin och Lasse Holm till publika samtal.
Den yngsta teaterpubliken får vänta tills i januari på något passande. Då har "Findus flyttar ut" med Linda Wincent i titeltrollen nypremiär. I februari är det dags för "Grabben i graven bredvid" efter Katarina Mazettis roman.