Konstverken hänger kreativt brokigt på väggarna, i hörnen trängs skulpturer, samtidigt är här väldigt städat. Det är svårt att föreställa sig att parets själfulla ateljé drygt tio år tidigare var ett skal omgivet av chockrosa korridorer. Militären har huserat här, liksom en flyktingförläggning. Bertil och Karin har fått fixa och måla.
- Och framförallt städa. Det var väldigt smutsigt här, berättar de.
Många järn i elden
Bertil Sundstedt är i grunden målare med förkärlek för emalj och akryl. Sedan 11 år tillbaka undervisar han i måleri, grafik och teckning vid Sunderby konstskola. Offentliga utsmyckningar är annars något Bertil ägnat flera år åt.
Precis som Bertil har Karin EE von Törne Haern ägnat hela sitt liv åt konsten. Hon har jobbat som illustratör och tecknare och skapar inom akvarell, emalj, teckning och måleri. Hon håller regelbundet kurser och har jobbat en del på Sunderby folkhögskola och Sverigefinska folkhögskolan i Haparanda. Bertil recenserar konst åt Norrbottens-Kuriren och var med och startade tidskriften Hjärnstorm. Båda är inne på tanken att vissa konstnärsjobb är för brödfödan, andra för den direkta lusten.
- Jag tjänar mer på att prata och skriva om konst än att skapa konst. Man måste ha många järn i elden för att kunna leva på det här, säger Bertil.
Helt naturligt
År 1966 hade Bertil och Karin en romans som tonåringar. Upprinnelsen till att de träffades har att göra med att Bertil spelade bluesmunsspel på den tiden.
Vid ett arrangemang i Boden hörde Karin bluesmusiken på avstånd och ville ta reda på var den kom ifrån. Det var första gången hon såg Bertil. Båda kommer från Boden, men Karin är uppvuxen i Luleå. Hon har också bott flera år i Uppsala. Livet förde dem på olika håll. De höll brevkontakt men allt eftersom tog tystnaden över i 20 år. En dag besökte Karin en utställning i Harg utanför Östhammar. En av de medverkande konstnärerna var Bertil.
I utställningskatalogen fanns hans adress, Karin sparade den och skickade ett halvår senare sitt telefonnummer på ett av sina egenillustrerade julkort.
- När vi träffades igen var det helt naturligt, berättar de.
När de började leva tillsammans fann skapandet nya vägar.
- Jag började måla akvarell, det hade jag aldrig gjort, säger Bertil och skrattar.
För båda är konsten mer en livsform än ett yrke.
- Man förstår världen när man målar den, säger Karin.
Fullständigt uppriktiga
Hjärtat i deras konstnärliga utövande är ateljén på Kronan. Paret har ytterligare en ateljé av det mindre slaget, där Bertil bland annat skriver sina texter. Båda tycker det är viktigt att skapa rum specifikt avsedda för skapandet. Bilder föder bilder, resonerar paret, därför omger de sig gärna av målningar och verk som befinner sig i olika stadier.
Om varandras konst känner de att de kan vara fullständigt uppriktiga. Förtroendet har kommit med kärleken.
- Vi skulle aldrig säga något om konsten för att göra varandra illa, säger de.
Kritiken är en hjälp och erbjuder nya sätt att se på verket.
- När man är inne i något är man blind.
Har arbetat ihop
Paret har arbetat ihop med bland annat offentlig utsmyckning. Bertils intresse för muraren och Karins för haren förenades tematiskt i "Muraren och haren". Muraren bygger murar och stänger in medan haren, en fri själ, hoppar över och drar sig undan.
- Den kan plötsligt byta spår. Den kan ta ett nytt spår från sitt eget, det är en bra metafor för skapandet, säger Karin.
Bertil inspireras av Karin och har använt hennes ansikte som grund för målningar. Han håller upp en akrylmålning som i grunden är Karins ansikte, men ansiktet på duken visar på konst som ställer frågor snarare än bildskön avbildning. I sitt måleri söker Bertil ofta motsatser till det fina.
- Motivet är bara en förevändning för att få måla, säger han, mer intresserad av vad konsten diskuterar, vilka tankar och frågor den väcker.
Konst i Piteå
Den som vill se Bertil Sundstedt och Karin EE von Törne Haerns konst i Piteå har en del möjligheter. Haren i corténstål vid polishuset har paret gjort och för övrigt skänkt till Piteå kommun. Bertil har sin emaljskulptur "Till minne" i konstparken på Norrmalm.
De medverkar också i en utställning på Gästgivargatan i Öjebyn.