Irländare och tonåringar på länets teaterscen i höst

LÄNSTEATER. Med fyra egna premiärer och fyra gästspel, fyller Norrbottensteatern sina scener och turneplaner i höst. Erik Kiviniemis slutspurt som chef innehåller en av hans favoritpjäser och samarbetet med Teaterhögskolan har utvecklats till två egna produktioner.

Luleå2007-09-13 00:00
Norrbottensteaterns signum är i mångt och mycket dess musiker. Därför var det enligt Erik Kiviniemi självklart att Martin McDonaghs pjäs "Krympingen på Inishmaan" skulle förses med nyskriven musik i irländsk tappning, när han nu regisserar den. Martin Sundbom, som också medverkar som skådespelare i uppsättningen, har komponerat direkt för teaterkapellets Rolf Hedberg, Dick Ask och Anders Hällström.

- Den här pjäsen gjorde jag en gång som scenskoleprov och har tyckt om den sedan dess. Det är en komedi full av dramatik, som handlar om invånarna på en karg irländsk ö. Jens Nilsson spelar krymplingen som vågar drömma, trots att han är längst ner på rangskalan, säger Erik Kiviniemi.

Han berättar att pjäsen kom på 80-talet och har gjort succe världen över, men att den sällan spelats i Sverige.

- Bara det är en bra anledning att sätta upp den, förutom att problematiken alltid är aktuell. Angående musiken är intresset stort för irländska tongångar just nu, så det är en tacksam ingång om än "Krympingen på Inishmaan" inte är en musikpjäs, tycker han.

Premiären är i Luleå sista lördagen i september. November är turnemånad, då åker pjäsen till Piteå, Kiruna, Boden, Överkalix, Kalix och Umeå. Sedan spelas den i Luleå till årsskiftet.

Ungdomssatsning

Enligt teaterns marknadsavdelning är Piteå bäst i länet på att arrangera teater, medan Luleå är betydligt sämre än de flesta andra kommuner. På presskonferensen om höstens utbud diskuterades detta fenomen i samband med att barn- och ungdomspjäserna presenterades. Båda åker ut på en begränsad turne.

- I Luleå är det i stort sett bara friskolorna som anser sig ha pengar till teater. Riksteaterförbundet har gjort en undersökning om hur stor andel av kommunernas unga invånare som får del av teater varje år.

- Det visade sig att i Norrbotten är det 23 procent, medan det är 86 procent i Västerbotten, säger teaterns informatör Marika Hansson och fortsätter:

- Min personliga uppfattning är att Norrbottens kommuner borde skämmas.

- De flesta har delat upp de pengar som finns att tillgå så att varje skola har sin egen teaterbudget och därför har det blivit så här. Det är bara i Piteå och Arvidsjaur som ekonomin fortfarande hålls ihop och det märks.

Ledningarna för Norrbottens- teatern och Teaterhögskolan är uppenbart stolta över det samarbete mellan institutionerna som utvecklats för produktioner av barn- och ungdomspjäser. Det är årskurs tre som delat upp sig i två grupper.

Den ena medverkar i "Ett hjärtslag bort" i regi av Maria Weisbyy. Den handlar om tonårslivets problem och visas även som offentlig föreställning på turneorterna. Den andra regisseras av Olle Törnqvist och bygger på ett manus av "Tsatsiki"-författaren Moni Nilsson Brännström. "Salmiak och Spocke" spelas uteslutande på skolorna, förutom en offentlig föreställning i Luleå.

- Teaterhögskolans nya ettor kommer att gå tre år, de här går ju fyra. Men vi siktar på att samarbetet kan fortsätta i framtiden trots den förändringen, för det berikar bådas verksamhet, säger Erik Kiviniemi.

Amatörteatrarna gäst

Förutom de väl inarbetade bakfickorna och soppteatrarna, har också en egen politisk pjäs i litet format titulerad "Svenne" premiär - och det redan i morgon. Regi Linda Wincent.

Bland gästspelen märks "Revyernas Revy", som består av de norrbottniska amatörteatrarnas godbitar från i år.

Gästspel om klimat

Riksteatern återkommer till länet med Klungans "Jag är en fågel nu". En annan bekant är journalisten och författaren
Ulrika Knutsson som är på turne för att fortsätta berätta om människorna i sin bok "Kvinnor på gränsen till sammanbrott".

Något helt nytt, både för krea- törerna och publiken, blir det i oktober när energimyndighetens och landstingets gemensamma produktion "Scenario" gästspelar på scen 2, av och med Anna Azcárate, Robert Ek och Lars Paulin.

- Föreställningens tema är miljö. När jag blev tillfrågad slog jag först ifrån mig, men sedan kom jag på att det knappast finns en större utmaning än att hitta rätt i det komplexa ämnet.

- Det är som att göra en pjäs om livets mening eller något annat stort och det är en ynnest att få gästspela med resultatet här på Norrbottensteatern, säger Anna Azcárate.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!