Teater Scratch’s dramatisering av novellen som handlar om kärlek och tomhet med internet i fokus, har Isa Chen, Maria Åberg och Marie Wallstén gjort tillsammans.
De båda sistnämnda är från Piteå och bosatta i Luleå och regissören Lars Schilken, som tidigare engagerats av Teater Scratch som skådespelare, har regisserat Piterevyn i flera år.
- Vi bjöd in en man som regissör för vi ville ha ett manligt perspektiv också, säger teaterchefen Marie Wallstén.
Maria Åberg gestaltar Emma Johansson, vars karaktär för övrigt finns på Facebook och har 200 vänner.
Emma arbetar i en serverhall och hennes arbetsgivare har skaffat en medarbetare åt henne utifrån hur hon är på nätet. Så Maria Åberg spelar mot sig själv, med sin inspelade nätpersonlighet på en skärm.
Verkliga fb-vänner
Att en påhittad karaktär som Emma har så många vänner på nätet som tror att de känner henne (i verkligheten alltså), är ett symptom på vilket tryck utifrån som ungdomar lever under idag, anser Lars Schilken och får medhåll.
- Alla borde se den här pjäsen, för det är ju inte bara ungdomar som använder Facebook och kan känna det där trycket.
- Allt går så fort också, säger man något på rasten i skolan kan det ligga ute på nätet nästa sekund. Att ständigt vara på sin vakt är naturligtvis jobbigt, säger han.
Lycka och olycka
Marie Wallstén säger att Isa Chens text är intellektuell och poetisk och trots att Emma är utsatt framställs hon inte som ett offer.
- Vi har bevarat Isas grundspråk. Emmas karaktär är kaxig, men pjäsen handlar om att vara någon som man inte är och att vilja bli älskad för den man är.
Teater Scratch kräver att lärarna är med både medan pjäsen spelas och efteråt.
- Vi har upptäckt att vi inte behöver ha alla svaren i pjäsen, för alla frågor som dyker upp tas om hand i efterarbetet, säger Lars Schilken.
- Både lärare och elever gillar det här greppet och det finns pedagogiskt material kring pjäsen också, säger Marie Wallstén och tillägger apropå Emmas arbete:
- Serverhallarna som nu byggs i Luleå är monument för både lycka och olycka.
Teater Scratch har premiär för den nya produktionen 31 mars på Lillan i Luleå. Det ser ut att bli den enda offentliga föreställningen, övriga spelas för skolungdomar från 14 år och uppåt.