Midvinterfolk, den ideella folkmusikfestivalen i miniformat som på lördag arrangeras i Kulturens hus i Luleå, beskrivs av arrangörerna som en tröst i mörkret. För tredje året i rad har antalet medverkande vuxit och även publiken var talrikare ifjol än året före.
Festival på schemat
I år är det i huvudsak unga folkmusiker som intar scenen, en utveckling som de ideellt arbetande veteranerna Micke Forsberg och Ulf Wiksten är mycket nöjda med. De båda Luleborna är redan överens om att fortsätta även nästa år.
- En gång, som vi först tänkte, är ju ingen gång. Två gånger är en vana. Tre gånger, ja då har det blivit tradition, konstaterar Micke Forsberg och tillägger:
- Alla uppträder utan gage. När vi har betalat hyra och andra omkostnader går överskottet till Bris, som stödjer barn och unga som på något sätt far illa. Det passar bra ihop med årets med ungdomstema, men det var ingen tanke från början. Det bara blev så.
Ulf Wiksten berättar att allt började efter en spelning på Lillan i Luleå, när det band han var med i pratade om att det skulle vara kul att framträda tillsammans med ett annat gäng. Att idén skulle utvecklas till en årligen återkommande folkmusikfest i fyra timmar fanns inte med i beräkningen.
- Alla var så entusiastiska och hade så roligt att vi bestämde oss för att fortsätta 2011 och sedan 2012 också. Nu inriktar vi oss på att ge de unga folkmusikerna chans att framträda och de tycker att det är jättekul.
Visst innebär det en del arbete erkänner Ulf Wiksten, men framhåller att de har fått god hjälp från Pitebon Dan Engman som är musiklärare på Framnäs. Han har sett till att festivalen ingår i kursplanen för folkmusikeleverna, som även deltog i världsmusikfestivalen Pitefolk, samt ska uppträda på Umeå folkmusikfestival i slutet av februari.
Irländsk final
Framnäs Folklore Ensemble är en väl etablerad konstellation av ett varierande antal personer från Framnäs och musikhögskolan, som med Dan Engman i spetsen spelar Balkanmusik. Nybildade Ve&Fasa spelar folklig musik från hela världen. Den sistnämnda gruppen består av tio personer från olika håll i Sverige, med studier vid Framnäs folkhögskolas folk- och världsmusiklinje i Öjebyn som gemensam nämnare.
Båda banden spelar alltså i Kulturens hus på lördag, då ytterligare en trupp från Piteå medverkar: Pite Dance Project. De nio unga kvinnorna i gruppen går den fyraåriga dansutbildningen vid Luleå tekniska universitets campus i Piteå. De var även med under Pitefolk med uppskattat framträdande.
Irländsk final
Bland övriga medverkande finns Frida och Fabian, två 21-åringar som spelat ihop i drygt två år. Duon beskriver sin musik som ett "hopkok av favoritlåtar på nyckelharpa och fiol". Bandet Milling culchies består av sju grabbar från Boden och Luleå som "röjer på allvar med pubfolkrock". Ungdomstemat till trots kommer även duon Gråttfolk, med arrangörerna själva som medlemmar, att spela.
- Som vanligt ska alla spela tillsammans på slutet. Dansarna har gjort ny koreografi till ett långt medley av irländska låtar. Musiken är hämtad ur Michael Flatley’s populära turné "Lord of the Dance". Det kan bli riktigt skoj, avslöjar Dan Engman.
Micke Forsberg bor i Gammelstad och arbetar som fritidspedagog. Ulf Wiksten arbetar på Norrbottens-Kuriren. Båda har spelat folkmusik i flera decennier.
Heltidsarbetande
Duon konstaterar att de hittills har kunnat bidra med belopp på över 11000 kronor per festival till Bris, över 20000 kronor totalt. Första året uppträdde 17 musiker i fyra orkestrar, 2011 cirka 35 i sju orkestrar, i år uppträder 40 musiker och dansare.
Studieförbundet Bilda stödjer festivalen med affischer och reseersättningar och Norrbottens media sponsrar med annonser om evenemanget. Övrig inkomstkälla är föreningsbidrag, samt eventuella biljettintäkter.
- Roligt att någon gör något utan att tänka på egen vinning. Festivalen har ett hanterligt format, den behöver inte blistörre. Det finns gränser för vad man som ideell arrangör orkar med, särskilt om man som Ulf och Micke har heltidsjobb, säger Dan Engman.