De som minns attentatet berättar i radiodokumentär
I dag sänds Gunilla Breskys radiodokumentär om det värsta terrordådet i modern svensk historia. Natten mot 3 mars 1940 är den svartaste av nationens svarta nätter, trots det är skamligt få medvetna om vad som hände.- Dokumentären har varit oerhört obehaglig att arbeta med. Det finns en stämning kring det här som sitter i, säger producenten Gunilla Bresky, Luleå.
På morgonen 3 mars 1940 samlades chockade Lulebor vid Norrskensflammans nedbrunna redaktion och tryckeri i fastigheten som också var bostad åt de fem som dog. Gunilla Bresky har producerat en radiodokumentär om terrordådet.
Foto:
I dokumentären "Natten mot den 3 mars 1940" i Sveriges Radio P1, låter Gunilla Bresky människor som var unga då berätta om vad som hände.
Fragment kvar
Ruth Bohman som är dokumentärens huvudperson var 20 år. Per-Åke Sundkvist, Svensbyn, medvekar också. Han var 16 år, men minns allt klart.
Gunilla Bresky har sökt upp dem och andra för att försöka bevara de fragment av denna nedtystade historiska händelse som finns kvar.
- Jag skäms för att inte jag heller har berättat om det här förrän nu, varken i yrket eller för min son. Han är uppväxt i Luleå och har fyllt 27 år, men hade aldrig hört talas om attentatet.
Gunilla Bresky anställdes på Norrskensflammans centralredaktion i Luleå i början på 70-talet, när hon var färdig med sin journalistutbildning.
- Flamman var mitt första journalistjobb och de människor jag träffade där visste verkligen vad kamp för ett rättvisare samhälle innebär. Det var lärorikt att arbeta med dem, säger Gunilla Bresky.
Då var hon en 20-åring som hade svårt att leva sig in i berättelserna om tidningens dramatiska historia, förmedlad av medarbetarna på redaktionen.
- För mig var det som onda sagor ur det förflutna. Jag trodde väl att det var bäst att glömma allt sådant och gå vidare, för att livet snart skulle bli solidariskt och jämlikt, säger hon självironiskt.
Få kvar som minns
Desto mer engagerad är hon nu när hon tänker på den svåra tiden i skarven mellan 1930- och 40-talen. Genom dokumentären hoppas hon bidra till att reparera tystnaden så att nya generationer inte förblir okunniga om de stämningar som rådde och vad de ledde till .
- Hederliga, hårt arbetande människor brännmärktes, dödades och tvångsförflyttades.
- Att ha en åsikt räckte för att bli bortförd från hem och familj och kastad i fångläger.
- Det kulminerade med attentatet mot Norrskensflamman och alltihop hände här, i Norrbotten, säger Gunilla Bresky som ångrar att hon inte gjorde dokukmentären för 20 år sedan, när fler fanns i livet och kunde berätta.
- Många norrbottningar bär på den här historien, ändå har den aldrig bearbetats i offentliga sammanhang.
- I radions arkiv hittade jag till exempel inget material alls. Att döma av det har attentatet aldrig hänt! Rikstidningarna skrev inget och det som stod i länstidningarna var ju fruktansvärt ur offrens pers- pektiv, säger Gunilla Bresky.
Enkla människor
Ungefär samma sak säger Ruth Bohman i dokumentären:
- Jag hade träffat de som blev dödade. De var enkla, hederliga människor som betraktades som landsförrädare bara för att de hade en annan politisk uppfattning.
Dokumentären "Natten mot den 3 mars 1940" sänds i P1 i dag klockan 14.03, lördag 27 februari, klockan 14.03 samt 6 mars klockan 20.03 och 15 mars klockan 00.03.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!