Boken firas i länet

BOKENS VECKA. Världsbokdagen och upphovsrättens dag firas allra mest på folkbiblioteken. Det är 13 år sedan FN-organet Unesco bestämde att 23 april skulle vara en festdag i hela världen för böcker, författare, läsning och fri tillgång till information. I Norrbotten firar många bibliotek hela veckan.

Luleå2008-04-22 00:00
LULEÅ (PT)H

Eftersom många folkbibliotek i länet firar världsbokdagen hela denna vecka, passar länsbiblioteket på att marknadsföra vidareutvecklingen av den gemensamma portal som lanserades förra hösten, bibblo.se.

Där finns bland annat bibliotekspersonalen boktips, barnbibliotekariernas svar på besökarnas frågor, möjlighet att ladda ner ljudböcker med lånekortet och en samsökningsfunktion över vilken litteratur som finns tillgänglig och var.

Uppåt-trend

Enligt en undersökning som SOM-institutet presenterade 14 april, är biblioteken den svenska institution som allmänheten har högst förtroende för.

- Norrbottens bibliotek har hög status. 2007 ökade antalet besök i länets bibliotek med 230 000 och utlånen med 60 000. Det är en bra ökning efter den nedåtgående trend vi hade ett tag, säger länsbibliotekarien Birgitta Markusson.

- Det kan finnas en fara i att biblioteken är så väl etablerade att folk ser dem som självklara, så vi ser till att ha många olika slags prioriteringar.

Hon påpekar att Övertorneå har det bibliotek i landet som lånade ut flest böcker per invånare 2006 (siffran från i fjol är inte klar). Och hon tror inte att det är aktuellt att avgiftsbelägga lånen.

- Nej, i så fall måste man ändra bibliotekslagen från 1995. Vi arbetar för att tillgången till information och litteratur ska vara gratis.

Trolleri och släktforskning

En populär trend i alla kommuner i länet är släktforskning och många bibliotek samarbetar med släktforskarföreningar.

Databasen för släktforskning finns tillgänglig i alla bibliotek i länet. Piteå stadsbibliotek tar fasta på det stora intresset för ämnet genom att bjuda in Rune Bergman. Han har kartlagt invånare i flera generationer i många av Pitebygdens byar.

På torsdag blir det författarbesök av Ester Cullblom som förra året gav ut sin tredje folklivsskildring om kvinnor. "Berta och Byn" handlar om en kvinna som flyttade till Tornedalen när hon gifte sig.

I övrigt är det full fart sedan i går med många aktiviteter för barnen - musik, sagor, ballonger, presenter, fika, trollkarl.

I filialerna pågår också frågesport, tävlingar med bokpriser och annat. Norrfjärden har till exempel en pågående utställning om språket som passar bra in under veckan, liksom Mats-Åke Bergströms utställning om hur en fågelbok blir till från skisser till tryck.

Bokfiske och klassiker

Älvsbyn håller också i gång festen för böcker och upphovsrätt hela veckan, med särskilt fokus på barnen:

Bokprat, utskänkning av gallrade böcker, bokfiskedamm, musik av Janne Martinsson, bokfest med elever från Tärnstigens förskola som klär ut sig till sagofigurer.

De har också gjort en utställning där bland annat ett häx-skafferi och egenhändigt tillverkade böcker är med.

I Arjeplog koncentreras festen till onsdagen och då ställs världens litterära klassiker fram.

- Det är sådana där borde-läsa-verk som varit höjdare, främst i västvärlden, under historiens gång, säger verksamhetsansvarig Bo Alsterberg.

Det äldsta är Egil Skalgrimssons isländska saga från vikingatiden, alltså 900-talet.

Moderna klassiker representeras av exempelvis Astrid Lindgren och JM Coetze, nobelpristagaren från Sydafrika, men också Leo Tolstoy, Virginia Wolf.



I Arvidsjaur firas veckan som världsbokdagen ingår i med introduktion av en helt ny service - i går var första dagen som biblioteket lånade ut tv-spel.

Som på många andra håll har böcker, tidningar och kassettböcker gallrats ut. Antingen brukar de delas ut gratis eller säljas billigt. I Arvidsjaur tillämpas försäljning.

- Det är mycket populärt, liksom att vi denna vecka inte tar ut några förseningsavgifter, säger biblioteksassistent Anna-Carin Wikberg.

Populär författare

Veckan avslutas med ett besök av deckarförfattaren Arne Dahl (alias Jan Arnald) som skrivit tio böcker i romansviten om internationella brott.

- Det läses många deckare och Arne Dahls böcker är mycket utlånade här. Vi är glada att han kan komma, säger Anna-Carin Wikberg.

Världsbokdagen uppmärksammas också av församlingar i svenska kyrkan, studieförbund, föreningar och boklådor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!