Norrbotten är som bekant en av fem pilotregioner som ska börja arbeta efter den nya samverkansmodellen redan i januari. Det har inneburit en rasande snabb process för Norrbotten läns landsting som haft i uppgift att författa en kulturplan tillsammans med kommunerna i Norrbotten, kulturutövare och det civila samhället.
- Dialogen mellan stat, region och kommun utvecklas med den här modellen - det är den stora nyheten, säger Johansson.
Mätbara mål
Kulturrådet efterlyser inte bara ett ökat samarbete inom regionerna , utan även mellan regioner.
- Det kan ju vara så att man får ut mer av pengarna om till exempel en region är ansvarig för en sak och människor får åka dit för att uppleva det, i stället för att alla regioner har allt av allting, säger Kerstin Brunnberg, ordförande i Statens kulturråd.
Som PT tidigare berättat har den kulturplan som Norrbottens politiker antog i början av november lämnats till Statens kulturråd, som kommer att granska den och de fyra andra i en nybildad samrådsgrupp. I januari tar kulturrådet beslut om hur pengarna ska fördelas till regionerna.
- Staten kommer fortfarande att ha det övergripande ansvaret även om det regionala inflytandet blivit större, för vi har fortfarande ansvar för skattepengarna. Det innebär också att vi måste kunna följa upp hur pengarna används av regionerna, säger Johansson.
För att det ska bli möjligt måste alla mål i regionernas kulturplan vara mätbara.
Två modeller
1 miljard 250 miljoner kronor ska fördelas mellan regionerna i Sverige - och i de pengarna räknas både de som ingår i den nya samverkansmodellen och övriga regioner in.
- Man kan välja att stå utanför den nya modellen även i framtiden, men vi tror att de flesta kommer att ansluta sig redan 2012. Tills dess, och kanske även en bit efteråt, får vi använda både det nya sättet att fördela pengar och den gamla bidragsmodellen, säger Johansson.
Den nya modellen har inte inneburit vad regionerna förväntat sig - om de nu trodde att de skulle få använda hela kakan av statliga bidrag för att sätta sin kulturplan i verket. I praktiken kommer staten att fördela ungefär hälften av en regions bidrag via samverkansmodellen. Resten fördelas enligt gamla modellen, där staten på egen hand beslutar var pengarna ska gå.
- Vi anser att det finns många saker som staten bör kontrollera direkt, fortsätter han och nämner organisationer som verkar för minoritetsfrågor, Skapande skola-projektet och bidrag till fria grupper som exempel.