- Jag har bott här uppe i 26 år. Först bodde jag i Umeå och arbetade som bibliotekarie där i 20 år. Under tio av dem veckopendlade jag med buss till Barents Litteraturcentrum i Överkalix och andra platser i Norrbotten, säger Norrbottens läns landstings före detta litteraturkonsultent (som efterträddes av Bengt Pohjanen).
Barnlitteratur
Gerda Helena Lindskog är barnbibliotekarie i grunden. 1987 debuterade hon som författare med ungdomsromanen "Benjamin dansar inte" (Raben & Sjögren). Hon har också gett ut fackböcker. Den som hon talade om på Ebeneser i Luleå i går, gav Bibliotekstjänsts förlag ut förra året: "Vid svenskhetens nordliga utposter. Om bilden av samerna i svensk barn- och ungdomslitteratur".- Eftersom jag är intresserad av barnlitteratur över huvud taget, ville jag veta mer om hur Norrbottens historia avspeglas i den. Under en vistelse i Nordnorge skrev jag boken "Resa med nordnorsk barnlitteratur", ett slags litterär guide till landsdelens historia och geografi.
- Det ledde till att jag bestämde mig för att göra samma sak med Norrland. Jag hittade 400 böcker publicerade under 1900-talet där landsändan syns i barn- och ungdomslitteraturen. I 100 av dem förekommer samer och jag har sammanställt hur olika författare skildrat dem och andra norrlänningar.
Nytt projekt på gång
Flera av de granskade författarna är glömda och deras böcker går knappt att få tag på. Att Gerda Helena Lindskog aldrig tröttnar på liknande litterära Nordkalotten-projekt beror på att hon tycker det är lärorikt att placera barnböcker i ett sammanhang.- När man gör något sådant här med en hel landsdel blir man rotad. Jag släpper aldrig Norrbotten! säger den nyblivna skåningen.
Hon har också tagit reda på mer om förhållandet mellan förra sekelskiftets sörlänningar och den infödda finsk-, samisk- och svenskspråkiga befolkningen i Norrbotten.
- Jag har hittat ett intressant sätt att lära känna länet på. Naturen vill jag också lära känna. Nu skriver jag om ett nytt projekt som handlar om den finsktalande befolkningen.
Boken "Resa med nordnorsk barnlitteratur. Möte med nordnorska barnboksförfattare" gav Gerda Helena Lindskog ut på eget förlag1991. Hon har get ut ytterligare en faktabok genom sin fackliga organisation DIK 1989: "Vi är inte fåglar som lever i luften. Om människor och bibliotek i Nicaragua".