Kulturskatt seglade in i Luleås södra hamn

Att säga att Ostindiefararen Götheborg är ett vackert skepp är en underskattning. Hon strålar där hon ligger i Södra hamn framför tusentals nyfikna besökare. "Götheborg" nådde Luleå - det nordligaste stoppet på skeppets Baltic sea tour - på torsdagen.

Marita Henningsdotter Lovnér tar på sig sele och klättrar. De vackra seglen hänger i sjok i bakgrunden.

Marita Henningsdotter Lovnér tar på sig sele och klättrar. De vackra seglen hänger i sjok i bakgrunden.

Foto: Sofia Wellborg

LULEÅ h2008-08-01 06:00
Efter en välkomstceremoni med bland annat tal av kommunalrådet Karl Petersen och sång av mezzosopranen Katarina Fallholm (som sjungit för skeppet i både Australien och Kina tidigare) var det dags att kliva ombord på Ostindiefararen Götheborg.
Skeppet består av fem däck, precis som den ursprungliga "Götheborg" från 1700-talet. Vi står i en kulturskatt, en reproduktion av originalet. Doften av tjära är påtaglig och skön.
Lastutrymmet används inte som på 1700-talet och kanondäck används i dag som matsal. I stället för 30 kanoner finns 10, men gjutna enligt tidstypisk modell. Kanonerna används för att skjuta salut.
Tidstypiska
Med de tre övre däcken har ambitionen varit att hålla dem så historiska och tidstypiska som möjligt. Under kanondäck sover jungmännen i utrymmen som kallas skans. Jungmännen, 50 till antalet, bor tätt inpå varandra och får sova i antingen fast eller hängande koj.
1700-talet präglar interiören och visst är det tidstypiskt och vackert inuti skeppet, även om den bärbara datorn och platta tv-skärmen i stora kajutan avslöjar att vi befinner oss i år 2008.
Bra för egot
Ombord finns bland annat Marita Henningsdotter Lovnér från Piteå. När hennes son för några år sedan fick en plakett där det stod att han ägde en smidd skeppsspik i fararen fick hon känslan att hon skulle uppleva skeppet.
- Så fort de sökte efter volontärer, så sökte jag, berättar hon.
Utan seglingserfarenhet tog Marita sig an utmaningen. Hon ser fördelar med att besättningen består av så olika människor, och livet ombord beskriver hon som hårt och roligt arbete.
För Baltic sea tour steg hon på i Gävle. Hennes första resa var faktiskt på skeppets jungfruresa från Göteborg till Stockholm. Hon var också med på första sträckan mot Kina för några år sedan, men avvek i Gibraltar.
- Jag älskar livet ombord. Det är inget skitsnack, utan man gör det man ska, säger Marita.
- I min lilla värld är jag flöjtpedagog. Här sätts jag i ett sammanhang där jag vet minst, det är bra för egot.
På riktigt ombord
Marita säger att hon får stor utveckling av livet ombord. Den svällande bicepsen på hennes högra arm är i alla fall bevis på det fysiska arbete hon genomför.
- Det är på riktigt ombord. Det funkar inte att gå omkring och lata sig, alla hjälper till, säger hon.
Hamnstoppet i Luleå är en del av Baltic sea tour som är inriktat på grannländer runt Östersjön samt den svenska Östersjökusten. Skeppet står öppet för allmänheten under fredag, lördag och söndag under dag- och kvällstid. Under fredag och lördag kväll är skeppet bara öppet för Luleåkalasets besökare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!