Mobilisering för manus slutar med krigsspel

"Fortet" är titeln på Norrbottensteaterns nya pjäs, som är ett samverkansprojekt där nio personer skrivit manus tillsammans. I början av december ges tre föreställningar, som alla är gratis

Catherine Parment, Karin Enberg och Maria Holst. I förgrunden skådespelaren Fred Broman.

Catherine Parment, Karin Enberg och Maria Holst. I förgrunden skådespelaren Fred Broman.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ 2010-11-25 06:00
Regissören Catherine Parment liknar projektet som mynnat ut i pjäsen "Fortet" vid den där leken där man skriver en rad på ett papper och viker ner kanten så att texten inte syns. Sedan tar nästa person vid och skriver något nytt. Berättelserna som uppstår kan bli rätt märkliga. Men också fantasieggande.
Riktigt så har arbetet med pjäsen förstås inte gått till. I stället har det varit ett två år långt projekt som drivits av Centrum för distansöverbyggande teknik, CDT, som byggt en internetbaserad plattform där vem som helst har kunnat bli dramatiker.
- Från början hade vi tänkt att det skulle vara helt obegränsat och att flera hundra kanske skulle skriva. Men vi fick signaler från våra användare att det var bättre med mindre grupper, berättar Marita Holst från CDT.
Manusfusk
I slutänden blev det bestämt att varje grupp som skrev skulle innehålla nio personer, varken mer eller mindre.
- Det innebar att om man hade en idé så var man tvungen att få med sig åtta andra som ville skriva en pjäs om ämnet, eller så kunde man haka på en grupp som sökte fler personer, berättar teaterchefen Karin Enberg.
Fenomenet brukar kallas "crowdsourcing", (ungefär; gruppmobilisering) och är en metod för att söka förslag till problemlösning från flera parter. Intresset för projektet Öppet manus var till en början stort, men resulterade i slutänden i få färdiga manus.
- Vi fick inte in så många, faktiskt bara fem stycken. Ett av dem var dessutom "fusk" och hade skrivits av en och samma person som hittat på åtta andra personer. Så man kan inte säga att projektet har varit någon enorm "hit", säger Karin Enberg.
Men efter att ha ögnat igenom materialet föll valet på manuset med titeln "Fortet". Nu sätts det upp som pjäs på Norrbottensteatern och ges i tre gratisföreställningar under 2-4 december.
Ensemblen som ska spela pjäsen består av Maja Runeberg, Mikael Odhag samt musikern Görel Särs från Norrbottensteaterns egen ensemble, Kalle Lindblad från Norra folkteatern och Fred Broman från Ersnäsrevyn. Och tiden för repetition är kort - bara två veckor.
- Jag säger bara "ankpress" - ni vet, ett sådant där verktyg som kockarna använder för att pressa fond ur stekt anka.
- En sådan känns det som att vi gått igenom. Men fasen vad vi har fått mycket gjort, säger Catherine Parment som ser projektet som en kreativ utmaning.
- Teatern handlar mycket om vikten att bejaka och inte neka. Och alla sätt är bra utom de tråkiga. Det märks att det finns vilja, ambition och vision i manuset.
Ett krigsspel
Vad Fortet handlar om, vill teatern inte avslöja. I stället får det bli en överraskning för dem som reserverar gratis biljetter till föreställningarna, på samma sätt som manuset fick bli en överraskning för både regissör och ensemble.
- Men det första jag slogs av när jag läste det var att det var en typ av krigsspel. Och då ska man tänka lite i stil med "Det våras för Hitler" eller kanske "Oh, vilket makalöst krig", säger Parment kryptiskt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!