Vittnesmål om fredsflottans resa till Gaza

Foto:

Litteratur2010-12-07 06:00
Det här är en bok om ett försök att omvandla ord till handling. Att så att säga gå från snack till verkstad.
Hur det gick? Jo, israeliska kommandosoldater överföll och bordade flottan på sex båtar och hindrade därmed Ship to Gaza/Frihetsflottan att nå målet och lämna över förnödenheter till Gazas hårt prövade befolkning.
Ur det perspektivet blev projektet ett misslyckande. Ur det opinionsbildande perspektivet, blev samma projekt en seger. Israels blockad av Gaza kom i fokus från att ha varit i mediaskugga sedan den inleddes för drygt tre år sedan. Den israeliska brutaliteten vid bordningen av huvudbåten, turkiska Mavi Marmara, fick många fjäll att falla från ögonen hos världssamfundets ledare och medborgare. Bordningsaktionen i gryningen 31 maj innebar att nio människor miste livet och över 30 blev skadade. En nästan enig omvärld rasade mot vad "Mellanösterns enda demokrati" gjorde mot ett fredligt projekt på internationellt vatten.

Vad hände sen då? Boken Ship to Gaza är en trestegsraket mot framtiden, men berättar också hur idén väcktes. Några ur den rika floran av resenärer på båtarna ger sin bild av varför de var med och vad som hände dem utepå Medelhavet några dagar innan våren gick över i sommar i Sverige. Samt om det efterspel som för alltid avgör hur omvärlden ska minnas det som hände.
Ship to Gaza bildades i februari 2009, en månad efter att Israel dragit sig tillbaka från ett Gaza de då bombat och beskjutit under 22 dagar. Gaza låg i spillror och över 1 400 palestinier hade dödats. Med idén väckt ur Ship to Bosnia-projektet från mitten av 1990-talet, började några personer träffas för att slutligen, när uppgivenheten var nära, hitta kanaler till människor och pengar som sedan skulle få projektet i sjön. Det mynnade ut i ett internationellt nätverk under namn av Freedom flotilla. En koalation för solidaritet med Gazas folk.
En brokig skara reste med Ship to Gaza/Frihetsflottan, men berättelserna kring vad som hände är ganska homogena. Genom vittnenas olika bakgrund, ideologi och yrken, kan de inte viftas bort som "Hamas-kramare" och "antisemiter" eller andra programmatiska anklagelser mot kritiker av Israels politik.
Idéhistorikern Edda Manga gör till exempel en intressant reflektion kring att den koloniala värderingen av människor visade sig intakt av hur de israeliska soldaterna behandlade "bruna" kontra västerländskt "vita".

I "Reflektioner", bokens tredje del, intervjuas bland andra Rickard Falk, professor i internationell rätt. Han slår fast att blockaden av Gaza är olaglig. Men i frågor om havet som ett fredat område och olika konventioner kring självförsvar, aggresion och krigshandlingar, statsterrorism kontra individbaserad terror, handlar det mycket om tolkningar.
Robert Fisks text "Ordstrider - den nya propagandan" är en höjdare vad gäller kritik av det egna skrået. "Journalisterna och den israeliska regeringen är förälskade igen" skriver han, apropå förkärleken att använda ordet terror i parti och minut.
Ship to Gaza är framför allt en bok för de redan invigda. Att den är tendensiös är därför nästan självklart. Men det vore synd om den inte lästes även av andra. Den handlar ju om världspolitik och om en konflikt med spridningskraft långt bortom dess geografiska epicentrum. Och om en dröm som nästan blev verklighet och därför födde en ny dröm.
Ship to Gaza. Bakgrunden. Resan.Framtiden.
Redaktör Mikael Löfgren.
Förlag Leopard.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!