Faktaboken Skogens vatten som bär underrubriken Om vattenhänsyn i skogsbruket är fylld av vackra bilder på både människor, djur och natur. Texterna är lagom långa, omgivna av mycket luft på sidorna. Detta är ingen svårläst bok för en lekman. Men det är heller inget uppslagsverk för en expert.
Boken består egentligen av två delar. Den första delen är en slags hyllning till vatten med texter och bilder om vattnets roll i naturen i allmänhet och i skogen i synnerhet. Här omskrivs Urvatten, Naturvatten och Kulturvatten. Det förstnämnda är av människan helt opåverkade vattenmiljöer. I naturvattendrag har människan varit framme med mild hand, för här finns fortfarande förutsättningar för den naturliga floran och faunan. I Kulturvatten, således, har såväl vattenkvalitén som strukturen och processerna kring vattnet påverkats av människan.
För att värna vattnet, är det av stor vikt att den omgivande naturen fredas så mycket som möjligt. Vattnet är som bekant slutstationen för landvarelsernas påverkan. Därför är en bok om vatten, som denna, särskilt riktad till skogsägare, som ju är beroende av vattnet som resurs för skogens grönska. Skogsägare, förresten: alla som bebor denna planet är beroende av vatten och kan med fördel imponeras av bokens fina bilder och använda dem som argument till att bevara och värna såväl vatten som skog.
Bokens andra del är mer akademisk och vänder sig till intresserade skogsägare i första hand. Även om boken inte utgör någon handfast manual för hur skogsbruket bäst bedrivs, så öppnar den dörrar till begrepp som "blå målklassning" (som används för att tydliggöra vilka åtgärder som passar för olika delsträckor utmed ett vattendrag) och återkommer till vikten av välvårdade diken i skogen.
Boken är avslutningsvis väl värd att läsa, eftersom vattenfrågor i dag är fortsatt viktiga. Även om Sverige av tradition har god vattenkvalité, är det ingen garant för framtiden. Försurning och skogsbruk som bedrivs utan eftertanke om följderna för vattnet nämns som faror som vi alla måste vara vaksamma mot.