Tomteböcker
med mer
För att börja med vuxenböckerna är ”Nordiska väsen” (B. Wahlströms förlag) underhållande och vacker både till form och innehåll, men också riktigt otäck emellanåt. Illustratören Johan Egerkrans berättar engagerat och kunnigt i text och bild om gamla tiders folktro i Norden och även till en del i Europa. Den höga kvalitén på och detaljrikedomen i bilderna gör den tillsammans med bokens utformning, som känns exklusiv, dessutom till en bra presentbok. Men det är alltså ingen barnbok.
Betydligt snällare bilder är det i Elisabeth Lysanders bok ”Per Åhlin. Bildmakare & animatör” om mannen som förnyar och präglar svensk animerad film sedan 1960-talet. Han har gett barn och vuxna många älskade figurer. Inte minst Karl-Bertil Jonsson på bokomslaget, vars saga av Tage Danielsson första gången visades i TV2 julen 1975 och som vi fortfarande kan se i rutan på julafton.
Filmskribenten Elisabeth Lysander har intervjuat Per Åhlin och flera andra personer, samt letat fram många fakta om allt han sysslat med – och med vem – sedan 1950-talet. Boken är dessutom fylls av Åhlin-figurer och ingen mindre än Hasse Alfredsson har skrivit förordet. Han kallar Per Åhlin ett verkligt geni och skriver bland annat att Per Åhlin är ”utan tvekan en värdig medtävlare till Walt Disney”.
B. Wahlström har gett ut en ny översättning av Charles Dickens klassiska kortroman ”En julsaga” som också den är regelbundet återkommande på tv vid jul. I volymen ingår också novellen ”En julgran”, allt realistiskt och tidstroget illustrerat i färg av den australienska konstnären Robert Ingpen.
Översättaren Christina Westman har moderniserat språket utan att förlora stämningen från förr. Denna bok lämpar sig för högläsning i alla åldrar, novellen är till och med särskilt skriven för att läsas högt.
Om den långa långa väntan på julstämning och jul, handlar ”Tro på tomten” (Rabén & Sjögren). Lotta Olsson har skrivit en halvryslig berättelse om julen som aldrig får fart och om att ingen tror på tomten längre, inte ens barnen. Benjamin Chaud, barnboksillustratör från Frankrike har gjort bilderna som finns på varje uppslag.
Boken är indelad i 24 kapitel så att man kan läsa den som en adventskalender – ett kapitel för varje dag i december fram till julafton. En bok med stora chanser att bli tradition.
För de mindre barnen passar ”*Tomten och den röda halsduken” från samma förlag, med text av Lena Arro och bilder av Catarina Kruusval. Berättelsen börjar på sommaren, fortsätter på senhösten med en gråtomte på vandring.
På sin färd genom skogen, mot vintern, är han med om en hel del äventyr då det gäller att vara hjälpsam. Grafiken är på vissa uppslag i boken nästan upplagd som serierutor och det finns mycket fakta i invävd i de korta texterna. Det uppmuntrar till att prata om boken.