Norrbottniska liv
ensligt belägna
Författaren Anne-Christine Liinanki har tillsammans med fotografen Gunnar Svedenbäck under ett och ett halvt års tid dokumenterat modernt leverne och arbete i några byar norr om Kalix.
När storstäder beskrivs som energiska och skiftande anses landsbygder vara statiska, bestående och bakåtsträvande. Med denna ”folklivsskildring” vill de visa att trots dystra visioner av glesbygdens framtid är den på intet sätt på väg att försvinna. Snarare ser de möjligheter där andra ser svårigheter.
Boken följer olika människoöden runtom i Norrbottens landsbygder.
Till exempel får läsaren följa med renskötare i en skogssameby, en musikfestival under augustimåne och gräsklippning med häst, en modern variant av förgågna tider.
Boken är skriven i imperfektform. Språket som Liinanki använder sig av är tidvis förträffligt och uttrycksfullt i sina miljö- och personbeskrivningar.
Ibland tappar jag som läsare bort mig när jag fastnar vid specifika ord i meningar. Ordet ”brinkhål”, vad betyder det? Obekanta ord, som inte förklaras, går att finna på flera ställen i boken men allt som oftast flyter det på i texten jag läser.
Varje kapitel inleds med citat eller händelser i kursiv stil som på något sätt ska koppla ihop med innehållet.
Då och då blir jag konfunderad: är dessa kursiva stycken något som intervjupersonerna i boken har sagt eller inte?
Vanligtvis när jag läser en bok vill jag måla upp mina egna bilder. I detta fall tycker jag att Svedenbäcks bilder kompletterar bokens innehåll. Det enda som jag har eventuella synpunkter på är bildernas placering.
Är det ett medvetet val att på ett mittuppslag, att ha med en bild på ett hästekipage där halva kusken och en av hästarna försvinner? Det blir sällan en enhetlig upplevelse för ögat när text och bild inte harmoniserar med varandra.
”Norrbottniska liv ensligt belägna” är i mångt och mycket en hyllning till de eldsjälar som vågat gå mot strömmen och hoppas på en bättre framtid. En drivande kraft att leva i norrbottnisk glesbygd trots motsättningar från samhället.