Videon är inte längre tillgänglig
Naturen, dess fåglar och andra djur omger Matsåke Bergströms ateljé både på utsidan och insidan. Efter ett uppehåll i sitt konstnärliga skapande, är det trä som han koncentrerar sig på just nu.
– Trä är vackert oavsett ålder. För mig är ädelträ sådant som vi har i gamla timringar, till exempel härbren och ängslador.
– Ofta har de vackert solbrända dörrar med gamla hemsmidda järnbeslag, och söderväggar av rundtimmer där kådkvistarna lyser gyllengula, säger han.
I ateljén finns många exempel på det han talar om och varje föremål har en historia som Matsåke Bergström berättar inlevelsefullt om. Detaljer som han räddat från någon ihoprasad lada eller liknande, och målningar som han ramat in med ädelträ – allt ska vara med i utställningen som börjar 4 juni.
– Det finns gamla byggnader i inland och fjällnära trakter som är timrade av grova, spiralvridna furor. Medan de levde blev de kanske 300-400 år gamla och så småningom blev de till stockar i en vägg på en lada, som sedan kanske stått där i 200-300 år.
– Jag har alltid varit intresserad av ädelträ och genom åren försökt dokumentera gamla miljöer, ting och företeelser som sakta men säkert försvinner in i den stora glömskan. – I många år har jag kämpat för ladornas bevarande, men Ladriket håller på att försvinna, säger Matsåke Bergström.
Bland annat har han dokumenterat ”en ladas nedgång och fall” i Lulavan på 90-talet. Motivet ingår i en serie om årstiderna, inramade med gamla fönsterbågar från slåtterstugor och brädor från spanterlador. En stor målning med tranor har också fått likadan inramning.
Så här kan det stå om de reella och målade föremålen i den kommande utställningen med 30-40 verk:
”En torrfura i Abisko år 2010”. ”Första årsringen år 594 e.Kr.” ”År 1230 slutade trädet att växa”. ”År 594-1230=636 år (levande)”. ”År 1230-2010=780 år (död). ”Från planta år 594 till år 2010=1416 år!”.
– Terpentin och tjära är naturliga ingredienser i trä. Därför bevaras det länge och får dessa vackra färger av ljuset och vädret. Söderut i landet blir det aldrig samma effekt på trä, säger Matsåke Bergström.
Han är en konstnär som är känd för att bygga upp sina bilder med precision och osviklig känsla för proportioner och stämningar.
– Förutom själva motivet som vävs in i en bild tycker jag det är viktigt med avstånd, känsla och ljud. Därför arbetar jag helst utomhus.
– Jag brukar åka ut med en färglåda och penslar för att skissa och markera färger på skissen. När jag kommer hem börjar jag måla direkt, medan jag har allt i minnet.
– Om man fotograferar motivet går atmosfären förlorad i den färdiga bilden, så det gör jag helst inte, säger Matsåke Bergström.
När han färdigställer en målning gör han det ofta till musik.
– Till 90 procent är det klassisk musik. Stökig och skränig musik går inte, för då koncentrerar jag mig på den istället.
Utställningen ”Ädelträ och annat vackert” finns på Piteå museum till 15 oktober. Sedan ska Matsåke Bergström ha utställning i Kalix med början första helgen i november.
– Helgarderad som jag vill vara räknar jag med en annan kollektion i Kalix, säger han.