Vill ha laglig graffitivägg i Piteå

En laglig graffitivägg i Piteå skulle skapa en mötesplats och främja kulturen i Piteå. Det menar André Bengtsson, som skickat in ett medborgarförslag till kommunen.

Kim Granberg har varit verksam graffitikonstnär i många år. ”Jag hjälper gärna till att uforma en graffitivägg”, säger han.

Kim Granberg har varit verksam graffitikonstnär i många år. ”Jag hjälper gärna till att uforma en graffitivägg”, säger han.

Foto: Tommy Norin

Kultur och Nöje2018-08-14 17:06

I Piteå finns i nuläget inget lagligt sätt att utöva graffiti på i offentliga utrymmen - det vill Bengtsson ändra på. Han har i flera år arbetat på PDOL:s alkohol- och drogfria område, och upplevt ett stort intresse för den graffiti som målas där.

– Jag har märkt ett intresse bland de yngre, unga vuxna men även bland äldre. Prova på-väggen har visat sig grymt populär, säger André Bengtsson.

Ett av motargumenten som han själv stött på är att en sådan vägg skulle uppmana till olagligt klotter.

– Men det köper inte jag. Luleå har ett lagligt plank, Skellefteå har det, och när man pratat med folk där visar det sig att de inte har någon ökning av olagligt klotter utan att det tvärtom skapat en mötesplats för folk med det här intresset.

Kim Granberg, från Piteå men numera hemmahörande i Umeå, är graffitikonstnär sedan lång tid tillbaka och har också kämpat för en graffitivägg.

– Det skulle vara hur roligt som helst, såklart. Det är jättebra att den här frågan kommer på agendan. Jag tycker det vore bra om det startades en ideell förening eller samtalsgrupp i Piteå som kan ha en öppen dialog med kommunen om det, att ingen behöver ta den här kampen själv, säger Kim Granberg.

Enligt honom är det viktigt att komma ihåg att ett lagligt sätt att utöva graffiti på främjar den lagliga verksamheten, men inte förebygger den olagliga.

– Det man kan konstatera från tidigare forskning är att ett lagligt plank inte förebygger eller främjar den olagliga kulturen. De som målar olagligt kommer mest troligt fortsätta med det. Men, det skulle ge de som vill måla lagligt en plats att göra det på, säger han.

Om Kim fick bestämma skulle det inte räcka med bara en vägg - flera i anslutning till varandra skulle i hans mening bidra till en jämlikhet i kulturen.

– Annars blir det lätt att de väldigt duktiga målar ofta medan de som inte hållit på lika länge inte vågar måla över. Flera väggar öppnar upp för att fler vågar testa.

Ann-Katrin Sämfors, ordförande för Kultur- och fritidsnämnden, är öppen för förslaget och positiv till graffitifrämjandet i Piteå.

– Jag är bildlärare i grunden och är inte alls negativ till den här typen av konst, så länge det håller sig till just det - konst. Det har funnits diskussioner kring en graffitivägg tidigare och ofta har det funnits betänkligheter kring den svans av klotter som ofta följer med graffitin, säger Sämfors.

– Givetvis tar vi det här förslaget på allvar, vi kommer titta över det och diskutera vad vi kan göra, hur och var.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!