På Storforsens friluftsscen är förberedelserna inför premiären av föreställningen Trolltagen i full gång. Det är första gången de tjugofem dansarna repar tillsammans på scenen och positioneringarna har precis bestämts.
– Det kan vara svårt att ställa om sig från danssalen, det känns skönt att få komma upp på scenen, säger Ellen Lindblad som spelar sagoväsenet Huldran och Guldprinsessan. Hon kommer ursprungligen från Mottala men verkar i Stockholm, och det är första gången hon dansar i Trolltagen.
– Det är jätteroligt att vara här, jag älskar naturen och det är en fantastisk plats att dansa på, säger hon.
Och visst är det. Storforsens inramning och svårfunnen någon annanstans och ger ett backdrop som inte går att efterhärma. När scenen sedan fylls av nordiska sagoväsen är det inte svårt att tro att man hamnat i sagan som Trolltagen är sprungen ur. Den småländska folksagan upptecknad av Hyltén Cavallius berättar historien om prinsessorna som rövas bort av Virvelvinden och måste räddas av Vallpojken, och i år är det 31 år sedan den först sattes upp år 1987. Rollinnehavarna må ha bytts ut under årens gång, men koreografen Mats Isaksson är fortfarande på plats varje år. Han berättar att koreografin i stort sett är densamma som -87, men utförandet, det blir bara bättre och bättre.
– Dansarnas tekniska nivå höjs hela tiden, dansutbildningarna blir mer omfattande och det blir bättre och bättre för varje år, säger han.
När genrepet precis ska dra igång sätter han sig tillrätta, men att slappna av är svårt.
– Jag är ju arbetsskadad, jag sitter bara och ser så att de gör rätt. Men det gör de alltid, jag borde egentligen kunna koppla av, säger Mats Isaksson.
Även kostym och scenografi är desamma som de var under Trolltagens allra första föreställning, båda ritade av Veronica Leo.
– Trollhuvudena var vi tvungna att renovera för några år sedan, annars är allt helt i original, säger producent Jimmy Stenman. Hans känsla inför fredagkvällens premiär är på topp.
– Det känns riktigt bra, alla är så duktiga och jag är så imponerad med tanke på hur få reptimmar vi haft, säger han.
Nytt för i år är att hela elva av barndansarna kommer från Älvsbyn.
– Det är ju riktigt kul, med tanke på var vi är, säger Jimmy Stenman.
Vallpojken, eller Daniel Koivunen som han egentligen heten, har rest till Älvsbyn från Stockholm för att delta i Trolltagen för andra gången.
– Det är en magisk scen vi står på, det kommer kännas bra att ha publiken framför sig på klipporna, säger han.