Tips på julläsning

Julen är ett ypperligt tillfälle att försjunka i litteraturens värld. Vad är bättre än att krypa upp i en mysig fåtölj framför granen med en kopp te och njuta av en bok?Piteå-Tidningens bokrecensent Linda Sundström ger i dag och i morgon tips på en blandning av gamla och nya böcker som förtjänar sin plats under granen.

Foto:

Kultur och Nöje2014-12-18 17:59

Till nörden eller den som vill bli:

“Expeditionen – en kärlekshistoria”

av Bea Uusma, Norstedts.

Tre män. En vätgasballong. En planerad resa över Nordpolen. Året var 1897 och Salomon August Andrée, Knut Fraenkel och Nils Strindberg strandade och var tvungna att dra sina två hundra kilo tunga slädar över isen. Efter en tid klarade de att ta sig iland på Vitön. Trettio år senare hittades de döda.

Författaren Bea Uusmas intresse för Andréexpeditionen väcktes på en fest. När andra läser en bok om ett mysterium och nöjer sig med tanken på att lösa det så utbildar sig Uusma till läkare, lyckas hitta finansiärer och beger sig iväg på en egen expedition till Nordpolen. Boken är både en historielektion, en detektivroman och en biografi.

Bland fotografier, obduktionsprotokoll och jakten på nya bevis finns bevarade, personliga brev som avslöjar en gripande kärlekshistoria. Men det här är först och främst en historia om nördarnas gemensamma nämnare – passionen.

Därmed är det kanske hos dessa människor den skulle uppskattas allra mest. Uusma lever och andas Andréexpeditionen, och så småningom skapar hon sig en egen bild av händelsen som är både fascinerande och trovärdig. Augustiprisvinnare 2013.

Till deckarfantasten och vem som helst:

“Gone Girl”

av Gillian Flynn, Modernista förlag.

På Nick och Amys femte bröllopsdag försvinner Amy spårlöst. Där slutar likheterna med en vanlig spänningsroman. Flynn har koncentrerat sig på den psykologiska atmosfären. Nyanserna mellan det lyckliga paret, det frustrerade och dysfunktionella olyckliga paret, är både engagerande och kuslig. Mörkret kan anas i sprickorna i fasaden. Atmosfären och detaljerna, det som går att läsa mellan raderna, är kusliga och välskrivna.

Strukturen, att växla mellan Nicks perspektiv och Amys dagboksanteckningar fram till hennes försvinnande, gör romanen till en riktig bladvändare. Flynn undersöker sociala roller, vad som händer när vi inte lever upp till dem.

”Gone Girl” innehåller så många olika teman att den passar i stort sett alla. Den kom ut tidigare i år och har redan filmatiserats. Som vanligt rymmer inte filmen hela boken så man kan med fördel börja med boken.

Till icke-feministen:

“Kunskapens frukt”

av Liv Strömquist, Ordfront förlag.

Det här är en bok om synen på kvinnans könsorgan. Liv Strömquist använder sig av seriealbumsform och reflekterar kring det borderlineartade intresset för vulvan genom tiderna.

Läsaren får besöka olika historiska händelser, bland annat häxprocesserna och öppningen av drottning Kristinas grav.

Med satir beskriver hon olika tiders tabu och hur kvinnan har varit begränsad, dåligt behandlad och utsatt på grund av sitt kön.

Kvinnans sexualitet och kön har alltid varit omdiskuterade och har justerats och konstruerats efter tidernas ideal. Synen på menstruationen får stort utrymme.

Strömquist baserar sin subjektiva uppfattning på historiska fakta och boken kan skapa många diskussioner kring jämställdhet och feminism. Det här är en bok som skulle göra mest nytta hos de som saknar genusglasögon, eller förlagt dem.

Till pjäsälskaren eller pjäsoskulden:

“Salome”

av Oscar Wilde, Alastor Press.

Den klassiska, bibliska berättelsen om tetrarken Herodes dotter Salome, som dansar de sju slöjornas dans i utbyte mot Johannes döparens huvud, har blivit skildrad många gånger.

Oscar Wilde är en av dem som såg potentialen i tragedin och skrev en pjäs baserad på den.

Han har ändrat vissa detaljer. I de tidiga versionerna var Salome en passiv karaktär, utan repliker. Oscar Wilde har gjort henne till en egen individ, med tankar och känslor.

Självklart är hon fortfarande ett offer, men hon är inte hjälplös på samma sätt. Hennes behandling av Johannes döparen liknar Herodes behandling av henne. Hon har förvandlats till en brutal erövrare som gör vad som helst för att få sin vilja igenom. Salome har därmed en aktiv, komplicerad roll.

Pjäsen kan läsas av både pjäsveteraner och de som aldrig läst en pjäs, de som känner till historien och de som aldrig hört talas om den. Den är lättläst och intressant.

Alastor Press gav i höst ut en ny översättning av pjäsen med ett intressant förord som sätter den i sammanhang.

Till den relationsintresserade:

“Kvinnan som gick in i dörrar”

av Roddy Doyle, Wahlström & Widstrand.

Det här är en berättelse ur ett narrativt perspektiv om en kvinnas gränslösa kärlek, förnekande, förlåtande och känslomässiga fångenskap i förhållandet med mannen hon älskar. Doyle beskriver med en otrolig inlevelse och trovärdighet historien om en ung kvinna som faller handlöst för en våldsam man och de konsekvenser det får för henne och senare också för deras gemensamma barn.

Huvudkaraktären Paulas värld raseras i takt med att självrespekten försvinner och rädslan formar hennes liv. Så småningom börjar hon reflektera över vad som utgör den osynliga men mycket starka fångenskapen som hindrar henne från frihet. Varför har hon hamnat där? Hur kan hon frigöra sig? Läsning som griper tag i en så där som bara en riktigt bra roman kan. En julklapp som passar bra hos den relationsintresserade men definitivt borde uppskattas hos de flesta.

Till den historieintresserade:

“Boktjuven”

av Markus Zusak, B Wahlströms.

Mitt under andra världskriget kommer en liten flicka vid namn Liesel till en stad utanför München. Med ett mörkt förflutet, och mardrömmar som hemsöker henne på nätterna, påbörjar hon ett nytt liv med sina adoptivföräldrar. En dag knackar det på dörren. Där står en främling som söker skydd.

Romanen är fiktion men till viss del inspirerad av en del verkliga händelser. Markus Zusaks föräldrar växte upp i Tyskland under kriget och har berättat för sonen om deras erfarenheter.

”Boktjuven” är på många sätt en deprimerande läsning – narratören är Döden. Men det finns också mycket glädje och kärlek som framträder extra starkt i den mörka tillvaron.

Ordets makt är någonting som genomsyrar boken. Mannen som gömmer sig i källaren delar Liesels intresse för litteratur och när hon börjar stjäla böcker kan de för en stund försvinna in i drömmarnas värld. Den här boken uppskattas förmodligen av historieintresserade men kan läsas av alla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!