Spiraler och snickerier bland vårens konst

PITEÅ/ÖJEBYN En till Västerbotten utflyttad norrbottning och en till Sverige inflyttad nordamerikan hör till april månads utställare i Piteå med omnejd.PITEÅ/ÖJEBYN En till Västerbotten utflyttad norrbottning och en till Sverige inflyttad nordamerikan hör till april månads utställare i Piteå med omnejd.

Marlene Josefsson vid skulpturen ”Ros” i macrolan. ”Jag gillar att strukturen som uppstår när jag målar och syns men inte känns under den glatta ytan”, säger hon.

Marlene Josefsson vid skulpturen ”Ros” i macrolan. ”Jag gillar att strukturen som uppstår när jag målar och syns men inte känns under den glatta ytan”, säger hon.

Foto: Maria Johansson

Kultur och Nöje2013-04-05 06:00

Marlene Josefsson, bildpedagog och konstnär från Gällivare som flyttade till Klutmark utanför Skellefteå för ett år sedan, ställer ut i Öjebyns biblioteks konsthall. Där visar hon bland annat skulpturer i macrolan, som hon beskriver som plexiglas "fast mjukare".

-  Det är alltså inte glas utan plast. Min sambo är plåtslagare och jag får materialet från hans jobb. Alltihop började med att jag använde en bit plexiglas som palett, säger Marlene Josefsson.

Nytt liv
Hon använder antingen en varmluftspistol eller en plåtknäck för att forma plasten.

- Macrolan är bångstyrigt att arbeta med. Med varmluft böjer det sig inte alltid där jag har tänkt. Att knäcka till det är lite lättare, men då blir det ju veck.

Marlene Josefsson visar även målningar och collage samt teckningar i tusch och blyerts. Allt relaterar till titeln "Spiraler".

-  Spiralen är en vacker form som finns i stort och smått överallt. I molekyler, i blommornas fröställningar och i rymden. Jag jobbar mycket med spiraler både i bilder och skulpturer, säger hon.

Robert Ricken som flyttade från New York till Lakafors för ett decennium sedan, visste inte vad en vävstol var förrän han besökte avfallsanläggningen på Bredviksberget en gång. Där såg han någon som skulle slänga något som han tyckte var mycket vackert.

- Det var tjockt trä med fin patina och välgjorda snickerier. Jag fick veta att delarna kom från en vävstol. I USA har vi inte sådana vävmöbler med inbyggd sits vad jag vet, säger Robert Ricken.

Han frågade om han inte kunde få trädelarna och det blev början till hans passion att ge nytt liv till gamla vävstolar.

Kulturhistoria
Nyligen visade Robert Ricken möbler och skulpturer han gjort av vävstolar på Piteå museum. Fyra av dessa och 15 nya verk presenterar han nu i Piteå-Tidningens foajé. De utrymmeskrävande föremålen förvarar han i ett gammalt härbre som han också räddat från demolering.

- Förut arbetade jag som jurist och även arkitekt, men jag har alltid varit konstnärligt intresserad så jag har hållit på med metallskulpturer och landskapskonst vid sidan om.

- Återanvändning har jag också ägnat mig mycket åt, så jag är glad över att jag kunde rädda härbret från rivning. Precis som vävstolarna tillhör det gammal svensk kulturhistoria, så det passar bra som förvaringsplats, säger Robert Ricken.

I början arbetade han mest med de stora delarna från vävstolarna, vilket resulterade i omfångsrika skulpturer och möbler. Nu har han börjat använda de små delarna också och några exempel på vad det blivit av dem finns med i den nu aktuella utställningen, som hade en mycket välbesökt vernissage i går.

Samling i foajén
En av Pitebygdens konstgrupper heter Konst utan gränser och har ett 15-tal medlemmar, varav omkring tio ställer ut i Framnäs folkhögskolas foajé från och med 12 april. De som är med i gruppen har blivit invalda och är uteslutande kvinnor.

- Vi har inget tema på utställningen utan visar det vi målat under vintern, en eller två tavlor var, säger Saga Gabrielsson Nyberg.

Hon tillägger att det är andra målningar än de som visats i sjukhusets matsal i februari som nu presenteras.

- Själv har jag varit i Vietnam så jag har målat motiv därifrån i olja, men flera tekniker är representerade, säger hon.

Apropå folkhögskolan, har första årskursens nio konstelever för närvarande utställning på kulturkaféet Krokodil. Var och en visar 2-3 alster var hela månaden, vilket sammanfaller med Folkhögskolans dag 20 april.

Foto, måleri, keramik
Hela nästa vecka är Bildgruppen P:s vårutställning fortfarande aktuell i Piteå stadsbiblioteks konsthall. Åtta av medlemmarna visar totalt 57 fotografier. Några exempel är Lasse Holm från Sikfors vars bilder är försedda med textbudskap, Gunilla Dahlbloms Tunisien-dokumentationer, Christer Stenmarks infraröda foton som gjorts om till svartvita, och Henry Björks närbilder av naturen.

Efter en veckas omhängning är det sedan dags för vernissage med målningar av den väletablerade konstnären Cecilia Larsson som har sin ateljé i Enskede.

Från och med morgondagens vernissage och hela april månad ut, kan biblioteksbesökarna i Piteå också se glasmonterutställningen med keramik och tavlor av Rose-Marie Grahn.

Slitna skyltdockor
Stig Överbys akvarellmålningar med Piteåmotiv, som hängt i Piteå museum sedan 26 januari, kan ses även i dag och i morgon. Sedan tas den utställningen ned.

I grannkommunerna pågår också utställningar kontinuerligt. En av de mera udda står fotografen Robert Blombäck för. Den till Stockholm utflyttade Kalixbon visar bilder på skyltdockor från olika länder hos Galleri Skåda i Luleå. Han kallar sin konstnärliga dokumentation från världens alla hörn "en samling kantstötta vänner".

Utställningen har vernissage i morgon och pågår till 26 april. I år satsar galleriet speciellt på fotokonst och till hösten visas bilder av fotografen Lena Lahti.

I Skellefteå öppnar utställningen "Vår, vår" på galleri Alic & Franc nästa söndag, med måleri av Krista Näslund, Skelleftehamn. Hon ställde senast ut i Pitebygden för tre år sedan, då i Öjebyn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!