Efter nästan tio års arbete är det äntligen dags för releasefest i Roknäs byagård under söndagen. ”Roknäs - Mitt i Pitebygden II” lockar många besökare och i salen är få stolar lediga. För Nils Dahlbäck, som har jobbat som sammankallande i den självständiga byaforskargrupp som sammanställt boken, känns det mer som en födelsedag än någonting annat.
– Det känns fantastiskt att vara i mål. Man brukar säga att det är när texten möter läsaren som den först uppstår och så känns det nu, säger han när den första anstormningen av besökare har lagt sig en aning.
Mitt i en mening avbryts Nils Dahlbäck av en bok som räcks fram. I den ombeds han skriva sin autograf. Mitt i en annan kommer Göran Westerberg, en enligt Nils avgörande person för boken.
– Jag har suttit i flera intervjuer med Göran, om livet i Roknäs och framför allt Storsöder. Han har minne klart som kristall, han är levande historia, säger Dahlbäck.
Enligt honom spelar just byahistoria en stor roll i den rådande debatten kring landsbygden.
– Många byar i hela landet, och då även platser som Norrbotten, Piteå och Infjärden, lever under stort tryck. Trenden är centralisering och det finns en stor vikt i att värna om sin egen historia. Att se hur generationerna bakåt har jobbat, slitit och faktiskt överlevt även i kärva tider. Det ger hopp och styrka för den egna bygden, säger Nils Dahlbäck.
– Jag hoppas att den här boken kan bidra till byns identitet.
Arbetet med den första boken om Roknäs tog fart redan -82 på en byastämma. Resultatet kom 2007 och efter några års andhämtningspaus påbörjades uppföljaren 2009. Del två sträcker sig över en hundraårsperiod och består av 617 sidor. I sitt inledande tal tackar Nils Dahlbäck en rad personer som varit med och färdigställt det historiska dokumentet - både de som fanns med och kunde lyssna, och de som inte längre är i livet.
– Det här är ett kollektivarbete som det måste vara när det handlar om byahistorik. Det är jättemånga som bidragit med tips, texter och inte minst fotografier. Det är tack vare alla de som boken blivit av, säger han, och nämner bland andra Curth Svedberg, Ingeborg Sandberg, Rolf Öhman och Harry Lundström. Även förlaget Ord & Visor, Roknäs-Stockbäckens byaförening och Roknäs byasamfällighetsförening.
Nils Dahlbäck själv flyttade till Roknäs 1945 och menar att böckerna har varit ett sätt att ge tillbaka till platsen som betytt mycket för honom.
– Och till alla människor här. Det har varit min personliga drivkraft.