Resor i tid och rum med Lulebon Lundholm
Titel: "De kom från syd till nord"Författare: Kjell LundholmFörlag: EgetNY BOK
Författaren med bopålarna i Gammelstad torde vara en av norra Sveriges mer beresta skribenter, vilket resulterat i ett 25-tal böcker där resande utgjort viktiga beståndsdelar.
Lundholms nya alster, utgivet på eget förlag, bygger på fem års resande till vitt skilda europeiska städer. Allt för att kunna få en känsla för platsen, livet och historien i den stad Lundholms 15 olika huvudpersoner levt och verkat i. Det vill säga, innan och efter de av olika anledningar besökte Nordkalotten och skildrat detta.
"De kom från syd till nord" är en essäisk reseskildring genom tid och rum. Från ett då till ett nu, och vice versa, som visar sig ha tydliga beröringspunkter för den som vill se.
I kapitlet "Schefferus - tysken som skapade Lapponia" skriver Lundholm om mannen vars år 1673 utkomna verk kom att forma "den europeiska bilden av förhållanden i norr".
Denne Schefferus nådde aldrig det område han skildrade, utan blev fast i Uppsala. Att "Lapponia" ändå blev till, och hur, visar på uppgiftlämnarnas centrala roll i historieskrivningen.
Till de stora förtjänsterna i boken hör kompositionen att väva ihop omvärld och samtid. Ingenting uppstår ju ur ingenting, som bekant. Och Lundholms "resenärer" rör sig i ett väldigt tidspann, mellan 1432 till 1938.
Min enda invändning till "De kom från syd till nord" är dess korta kapitel som gör att några texter känns ofullständiga, och personen och tiden blir därför fragmentarisk skildrad.
Fast då, som om Lundholm väntat sig kritiken, finns förstås lästipsen under rubriken "Att läsa vidare".
Ny bok
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!