Pitefolk i sista konstfoajén

Allra sista utställningen i Piteå-Tidningens foajé visas i maj, av elva medlemmar ur gruppen Konst utan gränser. Huset ska byggas om och övervåningen hyras ut, därför behövs ytorna där konstfoajén är till annat.

Framnäs folkhögskolas konstpedagog Monica Goossens gav eleverna på Neurolinjen i uppdrag att utgå från den pose de stannade i när musiken de lyssnat på  tystnat, för att skulptera dockor i olika röresler.

Framnäs folkhögskolas konstpedagog Monica Goossens gav eleverna på Neurolinjen i uppdrag att utgå från den pose de stannade i när musiken de lyssnat på tystnat, för att skulptera dockor i olika röresler.

Foto: Karina Sundkvist

Kultur och Nöje2015-05-11 22:07

PITEÅ

Pitefolk i Pitemiljöer är den gemensamma nämnaren för de helt nya bilder som visas i finalutställningen. En passande avslutning på den publika verksamhet som varit öppen för allmänheten sedan 2003. Maria Lundqvist, som initierade idén, har ansvarat för bokningarna och kontakterna med de många utställarna. Antalet utställningar uppgår till 134, vilket inkluderar både samlingsutställningar och separata.

– Det är med vemod jag presenterar den sista utställningen i PTs foajé, säger hon och tillägger:

– Jag vill tacka alla som ställt ut hos oss och alla våra besökare genom tolv inspirerande år. Många kontakter har skapats och jag kommer att ta med mig fina minnen från denna tid.

Nöjd med helheten

"Pitefolk" är en fortsättning på konstgruppens utställning med bilder där motiven var miljöer i Piteå.

– Vi kallar den vår gerillautställning, för vi gick runt på stan med bilderna på svarta stolar. Den är fröet till det här, nu la vi till folk också, säger Saga Gabrielsson i konstgruppen.

Akryl är den mest frekventa tekniken. När det gäller de tio skulpturerna på byggnader, är de i huvudsak gjorda av återvunna mjölkpaket.

– Vi höll på med återvinning förra året. Det roliga är att allt i utställningen passar ihop fast vi inte bestämde någon kulörskala, säger Monica Karlsson som även hon är en av utställarna.

Öppen ateljé

De 16 kvinnliga medlemmarna i Konst utan gränser har en gemensam ateljé på Djupviksgatan 23, där alla har en egen studioplats. Saga Gabrielsson och Monica Karlsson påpekar att det är tillåtet för den som vill att komma dit på besök.

– Att vara en grupp är roligt, mycket roligare än att hålla på i ensamhet, säger Monica Karlsson som varit med i konstgruppen från starten 2010.

– Då hade vi också utställning i PTs foajé. Att vår nuvarande utställning är den sista är tragiskt, det finns så få utställningslokaler och det har varit kul att kunna slinka in här och titta på konsten, tillägger hon och får medhåll av Saga Gabrielsson.

Unga formgivare

Strömbackaskolans bild- och formgivningsklass har sin sedvanliga examensutställning i Öjebyns konsthall, ovanför biblioteket. Måleri på olika teman dominerar bland de elva utställarna.

Förutom akryl och akvarell är teknikerna fotografi, samt enstaka arbeten i olja, blyerts och tusch med, liksom den nya trenden marker – det vill säga märkpennor. Utställningen pågår till 27 maj.

Skulpterade rörelser

En foajé där konstutställningarna lever vidare är Framnäs folkhögskolas. Där pågår en samlingsutställning med en kvintett där alla har studerat eller studerar på skolans konstlinje.

Anna-Lena Salomonsson, Sara Berggren, Cassandra Sjöholm, Elin Hultqvist och Monika Karlsson visar sina olika tekniker och uttryck, där akvarell dominerar, till 19 juni.

I en monter visar också elever vid Neurolinjen dockor de skulpterat efter hur de egna kropparna rört sig till musik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!