Han har sålt in ”Pistvakt” till John Fogerty, rekryterat storfilmare till långfilmen som spelades in i Arcushallen och tvingats kämpa mot det juridiska i att visa en hembränningsaparat i tv. Att spela in ”Pistvakt” kommer som det verkar med varierande arbetsuppgifter.
– När vi skulle börja spela in långfilmen av ”Pistvakt” hade vi Hoyte van Hoytema som fotograf, han har även gjort James Bond och är nu aktuell med ”Dunkirk”. Specialeffekt-koordinatorn Torbjörn Olsson kom direkt från inspelningarna av ”Sagan om Ringen” till Arcushallen och ”Pistvakt”. Det måste ha varit stora kontraster, skrattar Stephan Apelgren.
Stephan Apelgren kom i kontakt med ”Pistvakt” när den skulle gå från teater till tv, och det var inte utan problem.
– Vi spelade in i tv-huset på Gärdet, och fick den minsta studion på hela bygget. Det var hopplöst att få ljuset att fungera. Om man tittar noga när grabbarna gör väderrapporten på fjället så lyser det grönt ur öronen på dem. Det ser förjävligt ut, säger Stephan Apelgren.
Seriens stereotypt norrlandstrogna realism vad gäller liberala tankar kring hemmagjord sprit gjorde sig också påmind.
– Det började en ny chef på SVT i samma veva som vi skulle spela in, och hon var orolig vad gällde det juridiska. Vi använde en hembränningsapparat, och hon var orolig för att det skulle klassas som stämpling till brott, så vi fick använda en apparat från Vin- och Spritmuseet som vi fick lov att visa på tv istället, säger Stephan Apelgren.
Tittarsuccén som följde på serien var överväldigande, och Stephan Apelgren var oförberedd på responsen.
– Jag visste att det skrevs en del i stockholmstidningarna när den visades som teater, men jag fattade aldrig hur stort det var.
När Robert Broberg såg hur många brev som kommit in från fans som hoppades få sitta med i studion trodde han inte sina ögon.
– Det kom hur många kartonger som helst smockade med brev. Det var överväldigande. Broberg utbrast: ”fan, med sånt stöd säljer ni ju lätt ut Globen”, minns Stephan Apelgren.
– Pistvakt-grabbarnas kommentar var ”fyfan vilken stor skidbacke vi skulle kunna bygga i Globen!”. Det var viktigare än hur stor publik vi skulle kunna få dit, skrattar han.
En annan anekdot som det inte skrivits om är hur Stephan Apelgren sålde in ”Pistvakt” till Creedence sångare John Fogerty.
– Vi ville använda ”Proud Mary” i en scen, så jag skrev till Fogerty. Det här var samtidigt som han låg i tvist med resten av medlemmarna i Creedence kring upphovsrätten till musiken, och Fogerty var inte alls sugen på att någon skulle använda musiken i film. Han såg väl framför sig någon Hollywood-grej med miljontals dollar i budget, men han frågade i alla fall vad den handlade om.
– Så jag skriver ett mail på engelska där jag försöker förklara storyn, något i stil med ”den handlar om tre hobos som bor med mamma och vars pappa drog med en annan kvinna för 26 år sen. De driver en hopplös skidanläggning i en obesökt håla där bidragen är fler än besökarna...” och så vidare. Allt eftersom upptäcker jag ju att texten låter som en countrylåt! Efter tio minuter svarar Fogerty: ”I’m in - JF”. Det var coolt, skrattar Stephan Apelgren.
Stephan Apelgren håller med Lennart Jähkel i tankarna om varför "Pistvakt" blev en sådan succé.
– Närheten till tragiken blev en styrka. Den rör vid någonting. Vi var få som var inblandade och vi gjorde allt själva. Det var rätt tid också, skulle vi komma med idén att göra sitcom av "Pistvakt" i dag hade vi nog åkt ut med huvudet före. Sådana pengar finns inte i dag.