Naturupplevelser som väcker eftertanke

Foto:

Kultur och Nöje2017-06-03 06:00

Vi föds in på jorden med ett tomt papper på vilket vi sedan förväntas teckna ner tankar, känslor och handlingar som bestämmer kvaliteten av vårt liv.

Konstnären Matsåke Bergström, Lakafors, har gett ut sin individuella livsbok, en tankeväckande sådan, med den tänkvärda titeln Nertecknat – innan minnet sviker. Där han försöker dra sig till minnes naturupplevelser från sin barn- och ungdomstid på 1950- och 60-talen och framåt.

I boken, som omfattar närmare 20-talet kapitel, publiceras berättelser, många i detalj, vad han minns från sina strövtåg i naturen kryddat med en och annan ”pekpinne” om vad som kan inträffa i framtiden med våra livsmiljöer om vi trampar på i nuvarande takt.

”Jag har på mitt eget sätt försökt skildra miljöer och företeelser i odlingslandskapet genom åren och ofta har jag burit på en känsla av att det bara är en tidsfråga innan saker och ting skulle försvinna, men jag visste väl inte det mesta jag arbetade med och fäste på papper skulle visa sig handla om dokumentation av en försvinnande miljö och tidsepok”, skriver Matsåke Bergström bland annat.

Boken har formgetts av Allan Bergström, Måttsund, med rötter i Hälleström.

I vår tid handlar mycket om förändringarna i naturen om dårskap, okunnighet och girighet, som försatt oss i en ibland besvärlig situation, bland annat vad gäller olika arters bibehållande.

Vårt umgänge med naturen har förändrats, vilket inte minst Matsåke Bergström lyfter fram. Ta bara som ett av många exempel: av de cirka 250 häckande fågelarterna i landet har nästan hälften av dem minskat. Huvudorsaken sägs vara dagens jord- och skogsbruk.

Att nedteckna sina minnen är ett fantastiskt sätt att berätta sin livshistoria. I fallet Matsåke Bergström får fler får höra hela hans version av ett mer än 50-årigt möte med naturen och allt det liv som där finns och hur det upplevts.

Det finns många upplevelser som aldrig blir berättade och som glöms bort. Det främsta skälet till det är antagligen att många tror att det är för svårt att göra om man inte är författare från början. Men faktum är att vem som helst kan skriva en så att det blir intressant för andra att läsa. Det är just det Matsåke Bergström valt att göra. Rikt illustrerad med illustrationer ur hans egen konstnärliga kollektion.

Matsåke Bergström har inte valt en kritisk ton, utan mer en tankeväckande sådan, som riktar sig dagens människor, kryddat med detaljer och beskrivningar av platser han vistats på och djur han mött . Hans strövtåg i naturen, iakttagelser genom kikare, och ögonblicksbilder som fästs på papper med ritstiftet, ger också perspektiv på händelseutvecklingen i hans barndoms skogar och odlingslandskap och dagens, vilka ger en bild så att många förstår helheten.

Mycket av upplevelser genom ett helt liv genomsyrar boken. Det kan handla om att tro på något trots svårigheter, att komma över något trots svåra odds, en livsresa från naturrikedom till en tilltagande artfattigdom eller rena livslektioner som han vill föra vidare till en kommande generation.

Genom att skildra olika perioder och årstider av upplevelser får läsaren bättre möjligheter att följa Bergström, som försöker knyta ihop sin historia till platser som var viktiga förut för djur och människor. Att titta på hans illustrationer får också igång minnet och tankarna.

Det är flyt i texten och författaren fastnar inte heller inte i sina texter utan ger inspiration att fortsätta läsa vidare.

Följande tänkvärda rader är hämtade ur boken:

”Kuratorer och andra förståsigpåare som arbetar med att ge dagens stressade och utbrända människor råd om hur de ska leva och bära sig åt för att hitta tillbaka till sig själva och lyssna till den egna kroppen och själen, rekommenderar ofta naturen som kraft- och inspirationskälla. Och det mest fantastiska med det hela är att denna natur, denna helande kraft i all sin variationsrikedom finns runt omkring oss om vi bara har förmånen att inse och ta till oss detta. En natur som vi helt enkelt inte klarar oss utan och som dessutom är gratis. En natur som vi, för vårt eget bästa, bör vårda och intressera oss för mycket mer än vi gjort tidigare.”

Avslutningsvis kan vi ta till oss följande citat av Elin Wägner: ”Erfarenheterna kommer att tvinga på våra jordbrukare den lärdomen att man icke skall kräva för mycket varken av djur eller jord. Det biologiska riktiga blir också i längden det ekonomiskt mest fördelaktiga”.

BOK

Nertecknat innan minnet sviker

Matsåke Bergström

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!