Till den bildningsintresserade:
“Giraffens hals”
av Judith Schalansky, Pequod Press.
I en liten by i forna DDR undervisar den tyska, cyniska läraren Inge Lohmark en klass i biologi.
Hon iakttar med missnöjd min hur eleverna inte klarar att upprätthålla koncentrationen för det hon upplever som livets viktiga ämnen.
Läraren uppfattar världen i biologitermer. Hon betraktar eleverna som olika djurarter där ett antal har potential och resten kommer väljas bort av det skoningslösa naturliga urvalet.
Konkurrens har en stor betydelse, både för huvudkaraktären, eleverna och för den ideologi som håller på att växa fram i Tyskland.
Det ironiska är att den stränga Inge Lohmark – som föraktar de moderna lärarna, vilka hon anser sakna auktoritet – själv symboliserar en lärarart som är på väg att dö ut.
Det här är ingen sträckläsning. Romanen är komisk men inte lättsam.
Den har en underton av allvar och är en julklapp som fungerar både som underhållning och den bildningsroman som den på omslaget utger sig för att vara.
Här kan det uppstå intressanta diskussioner.
Det här är Kerstin Thorvalls skildring av ett Sverige som känns långt borta men ändå nära. Den unga, norrländska Hilma faller handlöst för den charmiga, livfulla Sigfrid. Ingen berättar att han har bipolärt syndrom och början på äktenskapet blir en katastrof. ”När man skjuter arbetare” är första boken i en memoartrilogi och baseras på Thorvalls mammas liv som ung vuxen under 20- och 30-talet, en tid av religion, skam och begränsade förutsättningar.
Det var en tid när psykiskt sjuka inte fick gifta sig och skaffa barn. En tid när arbetare sköts i Ådalen. Arbetarklassen, kvinnans ställning och synen på psykisk sjukdom, vittnar om ett hårt samhälle som känns främmande men som är gripande att läsa om eftersom det är vår historia och det finns små rester kvar av den.
Den här julklappen kommer uppskattas hos läsare som är intresserade av människoöden i ett Sverige som upplevdes av de äldsta generationerna.
Till den gotiska läsälskaren:
“Vampyren”
avJohn William Polidori, Vertigo förlag.
”Vampyren” publicerades första gången 1819 och betraktas som den första i vampyr-genren i den engelska litteraturen och den som förvandlade den traditionella folklorens väsen till den klassiska vampyren.
Den mytomspunna, djuriska varelsen blev härmed en kultiverad, intellektuell och förförisk aristokrat. Novellen följer en ung man, Aubrey, som blir fascinerad av den mystiska Lord Ruthven i societetens London. Snart börjar Aubrey misstänka att någonting inte stämmer.
Novellen påbörjades under en vistelse i Schweiz när Lord Byron, Percy och Mary Shelley och Claire Clairmont bestämde sig för att skriva en spökhistoria. Mary Shelley började skriva ”Frankenstein”. Lord Byron övergav snart sin text och hans läkare John William Polidori fortsatte skriva på den. Polidori baserade Lord Ruthven på Lord Byron och valde att kalla den ”Vampyren”.
Nikolai Gogol, Alexandre Dumas och Alexis Tolstoy och Bram Stoker är några av dem som har influerats av novellen. Den passar bra som julklapp till läsare med en svaghet för klassiska författare och gotiska element – men även de som föredrar noveller.
Till apokalypsläsaren:
“Pestens tid”
av Stephen King, Bra böcker.
När en pest börjar härja i USA är katastrofen ett faktum. De få som överlever kan välja att ansluta sig till en demokratisk modell som syftar till att bygga upp världen som den var, eller en totalitär stat med stormaktsambitioner. Naturligtvis kan bara en segra.
King har skapat trovärdiga karaktärer genom att använda sig av personer med brister. Vanliga människor som inte haft några höga befattningar tidigare får möjlighet att bli ledare. Kan de lära sig av sina misstag eller är de oförbätterliga?
Människans natur får således en central roll i den här apokalyptiska romanen. Karaktärernas funderingar är främmande i vårt strukturerade samhälle. Hur bygger man upp ett nytt samhälle? Vet människor vad som är det bästa för dem?
Romanen är en av Stephen Kings mest kända och innehåller många teman, där skillnaden mellan det rätta och det lätta valet blir tydligt. Om man inte vill läsa den här oförkortade versionen på 1200 sidor med förord av King, kan man välja den kortare varianten. En utmärkt julklapp för läsare med förkärlek för apokalyptiska teman.
Till den unga vuxna:
“Allt det där jag sa till dig var sant”
av Amanda Svensson, Norstedts förlag.
Amanda Svensson skildrar en ung kvinnlig students identitetssökande. Kvinnan inleder en kärleksrelation med en annan student som blir alltmer destruktiv. Hon tolererar det mesta. Hur mycket kan man acceptera innan gränsen nås?
Kvinnan lever i två olika världar, med två identiteter. I den ena är hon en maktlös, passiv flickvän och i den andra är hon den rebell hon egentligen vill vara.
Kontrasten mellan de två identiteterna är stark och den senare inger en stor frihetskänsla. Omgivningens påverkan på identiteten är uppenbar. Men mest tydlig blir den subjektiva verkligheten och dess påverkan på den enskilda människan.
Författaren skildrar kraften av människans fantasi, hur berättelsen kan vara en betydelsefull frigörelse och fungera som en räddning från ett mörkt öde.
”Allt det där jag sa till dig var sant” kan ses som en ungdomsroman, men kan läsas av alla eftersom vi ibland behöver påminnas om hur omöjlig och svår världen kan vara. Och betydelsen av berättelser.
Till tänkaren:
“Egenmäktigt förfarande”
av Lena Andersson, Natur och kultur.
Poeten Ester Nilsson blir förälskad i konstnären Hugo Rask. För första gången på länge upplever hon att hon kan prata med någon om livets viktiga frågor.
Relationen, eller vad det är, är långt ifrån jämlik. Det råder en obalans i maktförhållandet, där Ester gör vad som helst för kärleken medan Hugo inte är lika intresserad.
Författarens färgrika beskrivningar av människans subjektiva tolkningar och självbedrägeri är fantastiska. Hon fångar reflektioner och förhandlingar, kampen mellan värdighet och desperation, oberoende och beroende, och hopp och förtvivlan som pågår i huvudet på den kluvna Ester. Den sårbara position som hon befinner sig i och den makt det ger mannen hon är förälskad i är skickligt beskrivet.
”Egenmäktigt förfarande” vann Augustpriset 2013 och visar tydligt hur blind kärleken kan vara. Den här julklappen passar de flesta. Den är både underhållande och intressant, och skulle dessutom kunna fungera bra i terapeutiskt syfte när det gäller kärleksrelationer.
Läs också gärna uppföljaren ”Utan personligt ansvar”.