Kim Lilja: "Det är faktiskt helt sjukt"

Han får mest hat av alla och har vant sig vid att främlingar närmar sig. Vi besökte Kim Lilja i hemmet på "Idol-hotellet" och pratade om det nya livet.

I sju veckor har Kim Lilja bott på hotell under "Idol"-äventyret som går vidare mot en ny fredagsfinal. Under ett besök i hans tillfälliga hem berättar han om hat, oro och "hemliga" flickvännen.

I sju veckor har Kim Lilja bott på hotell under "Idol"-äventyret som går vidare mot en ny fredagsfinal. Under ett besök i hans tillfälliga hem berättar han om hat, oro och "hemliga" flickvännen.

Foto: Magnus Tosser

Kultur och Nöje2019-10-31 18:30

Kim Liljas tatuerade hand har svart nagellack och erbjuder en stadig handskakning i Sollentuna centrum. Det såg annorlunda ut på hamburgerrestaurangen han just besökt där kvinnliga beundrare skakade så mycket på händerna att deras pappersmugg med läsk inte förblev mer än halvfull. 

– Det är faktiskt helt sjukt, konstaterar den 25-årige "Idol"-deltagaren från Luleå och drar upp ett gäng anekdoter där okända människor närmat sig honom på olika sätt.

Dagarna innan har alla "Idol"-deltagare besökt Gröna Lund och fick uppleva hur ett 50-tal yngre beundrare följde efter dem i flock bakom kamerorna som filmade deras dag. Mycket har förändrats på sju veckor.

Inne på hotellet, som blivit Kim Liljas hem under hela "Idol"-tiden, slår vi oss ner i en soffgrupp på deltagarnas gemensamma våningsplan. Från rum 149 dånar Tusse Chizas musik ut i korridoren, inne på 152:an fixar Astrid Risberg med veckans tvätt och från ett fönster vinkar Freddie Liljegren med sin tre månader gamla dotter.

– Vi är väldigt tighta, jag skulle hellre gå itll någon av mina "Idol"-kompisar och snacka än med typ morsan och farsan. Här vet de vad man går igenom. Det känns som att vi har fått vänner för livet, säger Lilja.

Han beskriver gruppen som en familj, där han får ikläda sig rollen som storebror. Men även äldre bröder behöver prata när hysterien kring "idolerna" kommer för nära.

– Hälften tycker att jag bara skriker och sjunger falskt medan den andra delen tycker att jag är grymt och har en jävla pipa. Att folk tar sig tid att sitta ner vid datorn, lyssna på det man gör och sedan bara skita över det. Det är saker jag stör mig på och då kan jag brinna av, säger han.

Eftersom Kim Lilja konsekvent valt att sjunga låtar som han själv tycker om (läs hårdrock) har många reagerat. Luleåbon säger att han är den deltagare som fått absolut mest hat och har för länge sedan slutat läsa kommentarer på hans videos och stängt av notiser från Instagram.

– Men självklart kommer man inte undan vissa grejer, folk skickar direktmeddelanden och tycker att jag varit dålig. Det är klart att det tar – jag är ingen maskin, säger han.

Att många bryr sig om "Idol" har inte undgått någon av deltagarna och när Kim Lilja lade ut en bild på sin flickvän sent på kvällen väntade en artikel om den "mystiske flickvännen" på skvallertidningssajten redan på morgonen.

– Jag såg den bilden och den var så himla fin, då ringde jag och frågade henne om det var okej att lägga upp bilden. Hon var med på det och jag kände väl att det var dags, säger Lilja och berättar att flickvännen, som kommer från Malmberget men som träffades i Luleå innan "Idol", omedvetet dras in i cirkusen.

– Jag vill skydda henne lite. Det är orelevant vad hon heter egentligen, men hon heter Josefin ... då har du det (skratt).

Eftersom flickvännen bor i Stockholm har Kim Lilja anledning att lämna hotellet med jämna mellanrum. Senast i veckan besökte de jazzklubb tillsammans med "Idol"-kollegan Christoffer Hamberg.

– Det kan vara segt på hotellet. Men det är bara att ta pendeltåget in till stan om du ledsnar på att vara här. Samtidigt kan det vara rätt skönt att bara "dö" på hotellet ett tag.

Hur skulle det vara att åka ut?

– Jag är inte rädd för att åka ut ur tävlingen, absolut inte. Jag är mest orolig över att lämna gemenskapen och vännerna här.

Men det går hand i hand ...

– Ja precis. Och det är ju skitkul att få gå ut och sjunga där varje fredag. Det hade varit jobbigt att inte få vara kvar här och göra det här, och det hade varit jättetråkigt att behöva lämna alla.

Kim Liljas val av låtar gör att många irriterar sig på honom och han har vant sig vid påhopp.
Kim Liljas val av låtar gör att många irriterar sig på honom och han har vant sig vid påhopp.
Kim Liljas vecka

Lördag: Ledig.

Söndag: Sångpedagog, ibland event. Ofta ledig.

Måndag: Sångpedagog, intervjuer och inspelning av tv-klipp.

Tisdag:  Se måndag.

Onsdag: I "Idol"-studion. Repar, coachas av sångpedagog och koreograf. Stylas inför fredagsfinalen. Pratar med press. 

Torsdag: Besöker musikstudion för att bestämma tonart och upplägg på veckans låt. Önskar låtar inför nästa vecka.

Fredag: Från tidig morgon till sen kväll i "Idol"-studion. Repar och går igenom programmet ett varv i realtid på dagen.

Karta: Sollentuna Centrum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!