PITEÅ
Efter sex år i Piteå har tonsättaren, arrangören och sångtextmakaren David Saulesco flyttat till en nu mycket etablerad tonsättare som också han studerat komposition för professor Jan Sandström. Fredrik Högberg driver lärlingsverksamhet i det gamla tingshuset i Nyland utanför Kramfors och David Saulesco planerar att stanna där i ett år.
En annan av traktens kända musikprofiler, Helén Lundquist-Dahlén, är delägare i Tingshuset Musik som också producerar konserter, filmer och skivor. Hon är bland annat chef för Musiklinjen Kapellsberg vid Härnösands folkhögskola, och det är hon som beställt det nya juloratoriet. Uruppförandet blir den 14 december i Själevads kyrka och juloratoriet är ett av de första större verk som skrivs för dess nya orgel.
– Jag kom med förslaget och folkhögskolan förmedlade kontakten med församlingen, säger David Saulesco.
Han har skrivit sitt verk för Örnsköldsvik kammarkör under ledning av Helén Lundquist-Dahlén, organisten Håkan Dahlén, samt kammarorkester och tre sångsolister, men hoppas att det sätts upp även i Piteå och andra ställen.
– Att göra det med Orgel Acusticum skulle jag verkligen vilja och jag har fortfarande kontakt med kyrkomusikerna i olika församlingar i Piteå med omnejd.
Noggrann läsning
Utöver de bibeltexter som är med i oratoriet, har han också skrivit ny text, allt på svenska.
– Idén till det här fick jag förra året, när jag hoppade in som tenorsolist då Musikhögskolans kammarkör framförde Camille Saint-Saëns juloratorium i Öjebyns kyrka. Jag har lagt ihop bitar ur de två motsägelsefulla berättelser om Jesu födelse som finns i Bibeln, med sådant jag hittat i den forskning jag läst om Jesus som historisk person.
– Allt det där var otroligt intressant att läsa och jag har gjort en tolkning av det hela som det skulle kunna ha hänt. Juloratoriet är min tolkning, men jag har ansträngt mig för att inte trampa någon på tårna, säger David Saulesco.
Verket med 50 minuter musik kom till på bara tre månader, inklusive efterforskningar och textförfattande. Berättelsen handlar utöver Jesu födelse om människorna som levde på den tiden och vad han symboliserade för dem.
– När jag började förstod jag inte vidden av konceptet, men ju mer jag arbetat med det desto mer angelägen att fortsätta har jag blivit. Kanske gör jag en uppföljare med Koranen som utgångspunkt, säger David Saulesco.
Trivs i Piteå
Vad han ska göra när lärlingstiden är över vet han inte, men han är inte främmande för att flytta till Stockholm eller Piteå igen.
– Från början ville jag helst studera komposition i Piteå för att professor Jan Sandström finns här. En annan viktig orsak var att jag hört att det var lätt att samarbeta med de andra disciplinerna på skolan och med näringslivet i kommunen och det är sant. Det har varit otroligt värdefullt, säger David Saulesco.
Efter studierna i komposition 2007-2011, blev han kvar i Piteå ytterligare två år. Då fortsatte han att läsa enstaka kurser, samt arbetade på musikhögskolan som administratör och kurslärare i arrangering.
– Jag började snabbt trivas bra i staden, som jag tycker känns stor för att vara så liten. Människorna är väldigt trevliga, naturen är vacker och det finns mycket kultur inom räckhåll, både i centrala Piteå och i regionen runt omkring.
– Egentligen föredrar jag nog mindre städer och tidigare har jag inte velat flytta tillbaka till Stockholm. Men nu kan jag tänka mig det också.