Gospel på fullsatt arena trots publikbrist

Konsert: Magnus Bäcklund, Emma Bogren, Support Choir och kompbandPlats: Badhusparken i Piteå, lördag kvällPublik: Inte ens 50 personerLängd: Två timmar

Support Choir, med solisten Emma Bogren och körledaren Desirée Öhman, kompades av, förutom egna pianisten Daniel Boström, ett fyrmannaband.

Support Choir, med solisten Emma Bogren och körledaren Desirée Öhman, kompades av, förutom egna pianisten Daniel Boström, ett fyrmannaband.

Foto: Erik Westergren

Kultur och Nöje2008-07-21 06:00
Säg gospel och jag teleporteras till en trång kyrka i USA:s svarta söder, stående jubelsjungandes med tusen andra. Riktigt den känslan får man inte av lördagens folkfattiga gospelkväll i Badhusparken men den "Stora ljusteknikern" är närvarande och bidrar med varm kvällssol. Support Choir ser mäkta inspirerad ut, trots att det är sämre ställt med ljudet. Rundgångsgränsen passeras ett flertal gånger och det låter spretigare än vad det faktiskt är, även om förstärkning behövs på bas- och tenorsidan; den 30 personer starka kören är denna gång 18 personer och den så viktiga gospelbottnen är lite frånvarande.
Kören, som inte är knuten till någon församling utan förenas i kärlek till gospelmusiken, fick sin start i ett vardagsrum för åtta år sedan då Desirée Öhman gavs uppdraget att lära ett par vänner sjunga. Och att körledaren själv är en kraftfull solist bevisas då hon bredbent tar sig an "Somebody believed". Över lag är det gott gung och flinka a capellan "Everybody’s talking about heaven", hör till låtarna som jag gärna bevittnar akustiskt vid tillfälle, för den blir alldeles särskilt misshandlad av ljudanläggningen.

Magnus Bäcklund inleder inte oväntat sitt set med melodifestivaldängan "The name of love", fast utan flöjt och läderbyxor, och gör också U2: s "Pride (In the name of love)", trots att det saknas "3 980 personer i publiken för att det ska kännas rätt". Men värmlänningen är makalös på att med humoristisk självdistans tackla publikbristen. Han vinkar mot virtuella åhörare läääängst bak på arenan och visar att han har både Bonovibrato, tryck och omfång att kombineras med Jocke Hellgrens Edge-delayade gitarr. Och eftersom han redan kört sin "Burn", inlevelsefullt brinnande vid scenkanten, får vi även en Deep Purple-låt. Men i stället för "Burn" blir det alla luftgitarristers våta dröm, och tänk nu efter: när hörde du senast "Smoke on the water" i livesammanhang, bortsett från i ett öltält? Det mångsidiga bandet med bland andra Robert Svensson på klaviatur och Jonas Lindgren på bas gör ett fint jobb med att skapa rockmusik i stället för dryckesmuzak. Gott spel, helt enkelt!
42-åriga schlagerveteranen Bäcklund är en kameleont som anpassar stämma och vibrato efter låt. Således låter "The only thing that looks good on me" som Bryan Adams och medleyt med "If I only knew", "Kiss" och "She’s a lady", så långt det nu är möjligt, som Tom Jones. Gäst- och skönsjungande Emma Bogren får en kyss på kinden, ett rodnadsframkallande "du är go’ du"och ett halvt löfte om att få följa med på någon turné. För Bäcklund följer närmast en höstturné som, med hjälp av ett niomannaband, berättar historien om just tjuren från Wales och konceptet som först låter tveksamt kan, att döma av det smakprov vi får, bli riktigt lyckat.
Efter att vi "fjollfalsettat" oss genom Rongedals "Just a minute" avslutas kvällen som sig bör med en rungande "Oh happy day" och de 3 980 personer som inte var på plats får skylla sig själva om de inte hade en lycklig dag.
GOSPEL
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!