NY BOK
Många har genom åren skrivit om "sin" by. De flesta har också gjort det alldeles utmärkt.
1984 kom Johnny Sandqvist, med rötter i det forna gästgiveriet i Rosvik och numera boende i Södra Sunderbyn, ut med boken Rosvik under 3 500 år.
Rosvik är för stort och mångfacetterat för att rymmas i en bok. Nu har denne engagerade kännare och uttolkare av byns historia på sitt eget vis återupplivat hembyns sällsamheter med en fortsättning, i rena bibelformatet ifråga om antalet sidor.
Mer än 1.000 sidor läsning och uppdelad i två volymer med titeln "Mera om Rosvik samt Trundavan och Trundön". Där han till kända fakta, i både gammal och ny tid, fogat det litet ovanliga.
Åtskilligt som legat glömt och gömt tas fram i ljuset till läsarnas förnöjelse, illustrerat med teckningar, fotografier och kartor.
Johnny Sandkvist har vandrat genom byns historia och letat fram många sällsamma händelser vilka timat och människor som funnits. Det handlar om hur byn långsamt förvandlats med de slitens människor som dragit sin del av ansvaret. Det är många verk och sysslor som utförts genom åren, vilka har sin betydelse och sitt intresse.
Sandkvist bjuder på en roande och berikande läsning, inte bara för Rosvikarna hemma och i förskingringen, då deras släktingar och vänner varit med att fylla ut historien. Med glädje konstateras att personer som exempelvis Johnny Sandkvist bryr sig om dem. Låter läsaren få del av den långa gemenskap som format Rosvik. Att se bakåt är att se framåt. Byns öden genom seklerna kan även andra intresserade med glädje ta del av.
Johnny Sandkvist låter även läsaren i fylliga avsnitt följa med vad som hänt i Trundavan och Trundön. I år firar för övrigt Trundön 200-årsjubileum med fast bosättning.
Det finns en del dramatiskt förflutet i Rosviksområdet, men den vitala nutidshistorien rymmer även sällsamma händelser och intressanta människor.
Ett axplock ur de bägge bokdelarna visar spännvidden. Här finns historien om Rosviks fäbodar, Trätan vid Trätan i slutet av 1700-talet, ryska besök 1716 och 1809, postväsendets och gästgiveriets historia fram till i dag, Rosviks olika föreningar, handel och affärer, telefonstationen och badhusföreningen, präster och religion, nödår och fattigvård, emigration till Amerika och Australien, ångslupen s/s Rosvik, sjömän och hantverkare, jakt, fiske och båtbyggeri och historien om riksdagsman Lars Nilsson.
I de olika avsnitten stiger många färgstarka personer fram, såväl ur dåtid som nutid.
Det är med andra ord en fullmatad volym byhistoria som Sandkvist presenterar.