Den gångna helgen var jag i Luleå, på en filmfest med hett kvinnligt fokus. För första gången såg jag arabiska långfilmer och dokumentärer på bio och de berörde mig djupt. En reaktion jag delar med hela publiken, som även fick möta tre av filmskaparna.
En av dem är Jemens första kvinnliga regissör Khadija Al Salami, som i sin gärning ägnar sig åt frågor som berör kvinnors villkor. Hennes vida omtalade långfilm ”Jag är Nojoom, tio år och skild” bygger på en verklig händelse fått stor uppmärksamhet. Under pratstunden efteråt berättade Khadija Al Salami att hon blev intresserad av berättelsen eftersom hon själv tvingades in i barnäktenskap som mycket ung och kämpade för att bli fri. Hon är glad över att filmen, som hon arbetade med i flera år, fått stor spridning via internet, för antalet flickor som gifts bort i världen uppgår till 15 miljoner varje år.
Den palestinska skådespelerskan, regissören, teaterhistorikern och producenten Abeer Zeibak Haddad arbetar med både film och teater. Hon spelar fångvaktare i långfilmen ”3000 nätter” som utspelar sig i ett fängelse för palestinska och israeliska kvinnor. Huvudkaraktären får ett långt fängelsestraff för ett brott hon inte begått.
Förutom den gripande handlingen, som också den bygger på verkligheten, är själva filmhantverket fascinerande. Allt blev klart på bara en månad.
Regissören Salim Abu Jabal är från Syrien men har bosatt sig i Ramallah för att kunna arbeta med film. Även han deltog i Luleå, dit han hade med sig dokumentären ”Roshmia”. Den handlar om ett palestinskt åldrande par som tvingas från sitt hem när de israeliska myndigheterna ska bygga en väg.
Vad som måste vara legendaren Omar Sharifs sista film visades också. Han gick bort i fjol, samma år som ”Ett hus i Marocko” gjordes. Laïla Marrakchi har skrivit manus och regisserat ett kaosartat relationsdrama med en stor portion humor, som kretsar kring en överklassfamilj i Tanger.
Malmö arabiska filmfestival, MAFF, är den största festivalen för arabiska filmer utanför arabvärlden. Varje år tas några av filmerna till andra orter i Sverige. Enligt projektledaren Josef Kullengård blev MAFF så väl emottaget vid ett arrangemang i samarbete med Folkets Bio i Luleå förra året, att det var självklart att komma tillbaka. Jag är inte ensam om att hoppas på en årligen återkommande fortsättning, för jag känner mig upplyft av denna helg med välgjorda filmer. Söndag-tisdag fick även Umeå ta del av konceptet.