Ett konstnärsliv i sommarlogen

På fredag öppnar konstnären Rolf Nilssons nya konstutställning. Den vackert belägna logen i Böle tjänar som utställningshall, och i år visar konstnären upp både gamla och nya verk inom olika stilar. Rolf Nilssons konsthall blir därför också en stig genom en konstnärs liv.

Sommarloge. Rolf Nilssons utställning hänger i den för ändamålet inredda logen.

Sommarloge. Rolf Nilssons utställning hänger i den för ändamålet inredda logen.

Foto: Simon Olofsson

Kultur och Nöje2016-06-30 06:00

Nu öppnar Rolf Nilssons sommarutställning ”Konst i Böle”. Den egenägda logen är ständigt inredd som permanent utställningshall, men öppnas för allmän beskådan i morgon fredag. Snarare än att fokusera på en konceptuell utställning av nyskapade verk har Rolf Nilsson inför denna sommar skapat en utställning som sträcker sig över hela konstnärens liv, från 1946 till det senaste årets färska arbeten. Naturmålningar samsas med mer expressionistiska arbeten som på abstrakt väg skildrar musikinstrument och årstider.

Närheten till skogen har följt med i Rolf Nilssons konst, delvis som ett spår av barndomens omgivningar.

– Självklart finns en del av mig i varje målning. Penslarna sätter färg på duken, men det är jag som finns i penslarna. Jag och min bror började tidigt att teckna och måla, och det fanns ju inget annat än natur att måla av. Men det är ingen nackdel. Skog och mark är egentligen väldigt svåra motiv att hantera, säger han.

De tidigaste målningarna som finns utställda i logen dateras till 1946. Rolf Nilsson var då tolv år gammal, och målade av olika bilder som han hittade i hemmet.

– Jag minns fortfarande hur exalterad jag var. Jag kunde inte somna på kvällarna, jag ville bara upp och fortsätta måla, berättar han.

Rolf Nilsson berättar att bildminnet följt honom genom livet. Han växte upp i fortbostäderna utanför Boden, omgiven av skog och de militära fort som utgjorde försvarsverket Kalixlinjen. Hans pappa jobbade som maskinist och sedermera tyghantverkare (den som tog hand om vapenunderhåll) på Gammelängsfästningen. Som barn fick Rolf Nilsson följa med sin far till arbetet inne i fästningen. Året var 1941 och full beredskap rådde under det pågående världskriget.

– Jag minns att jag efteråt kunde rita av varenda rum av fästningen ur minnet. Fästningens utformning var topphemlig, men jag fick trots det följa med pappa dit. Egentligen jag kanske borde blivit spion, skrattar Rolf Nilsson.

De målningar som premiärvisas på fredag sträcker sig även de över olika stilar och motiv, från naturnära målningar från Kvickjokk till de kosmiska vibbarna i mer begreppskonceptuella målningar som ”Livets födelse” och ”Vilsna”.

– Ofta får målningarna en annan innebörd när jag placerar människor i dem. Många människor är vilsna i dag. Trots att vi går bredvid varandra möts vi aldrig riktigt. Det är vad exempelvis målningen ”Vilsna” skildrar, och jag tror det är en typisk känsla för hur världen ser ut i dag, säger Rolf Nilsson.

– De gemensamma dragen i min konst är ljuset. Motiven varierar. När man inte färdas omkring så mycket blir man till slut tom på motiv. Men det ger också en möjlighet att gå in på djupet i de motiv man finner.

Rolf Nilssons sommarutställning öppnar på fredag och pågår under en vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!