- Det var rätt roligt att skriva om sura människor. Surheten är en bortglömd maktfaktor. Och ganska utbredd. I nära relationer styr man varandra mycket med surhet, och det är effektivt, berättar Helena von Zweigbergk.
Hon började skriva på "Ur vulkanens mun" för ett år sedan, samtidigt som hon slutade som programledare för "Filmkrönikan" i SVT och därmed slapp pendla till Göteborg. Nu koncentrerar hon sig på skrivandet och håller sig hemma i Stockholm, där arbetsrummet finns en trappa ned.
- Det här är inte min resa. Jag skulle aldrig våga skriva så här om det var mig det handlade om. Det var en ohyggligt plågsam bok att skriva, och det var plågsamt att vara med Mats och Anna. Det kändes pinsamt och obehagligt. Jag har inte haft några problem att skriva om folk som mördar varandra, men när de håller på så här blir det riktigt jobbigt.
De är de riktigt nära relationerna som fascinerar henne. Hur människor kan förpesta varandras liv, hur de blir någon de absolut inte vill vara.
- Allt sker under ett kärleskmantra. Det finns en hjälplöshet i det, moderna upplysta människor som så gärna vill göra rätt och vara bra för sina barn, och sen blir det ändå så hopplöst svårt. Det är som att sitta i ett flygplan. Kraschar man så tar man alla med sig.
- Det är något fruktansvärt med en semester som man inte riktigt har råd med. Att känna hur pengarna rinner genom fingrarna, samtidigt som man ska koppla av och njuta extra mycket.
Anna söker sin tillflykt i en vågad sms-flört och i ögonblicksbilder hon försöker fånga till en framtida bok. Tillsammans med en fotograf gör hon böcker på temat njutning - att unna sig vardagslyx i form av vackert dukade bord och nymanglade lakan stärkta med rosenvatten. Detaljerna är mitt i prick, en ironisk känga till inrednings- och homestylingtrenden.
- Jag vill inte att det ska framstå som bara löjligt. Men människor som upplever sig som maktlösa ägnar sig mycket åt scenografin. Känner man sig maktlös i en relation kan det bli jätteviktigt att göra om köket. Det är en slags eskapism, man hoppas på så mycket mer än ett nytt kök.
//bilder: 4
Bildtext 1-2: Nya romanen är Helena von Zweigbergks andra relationsroman. Hon duckar för titeln relationsexpert, men fortsätter fascineras av de riktigt nära relationerna.
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Bildtext 3-4: Innan hon började skriva bestämde Helena von Zweigbergk att hon skulle ta i, skruva åt skruven tills det brast. "Men när jag tycker att jag verkligen har tagit i så säger i stort sett alla som har läst den att de känner igen sig. Det finns mekanismer som är lätt för de flesta att känna igen."
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix