En sådan storhet som Luciano Pavarotti hade Jussi Björlings sångstil som sin främsta förebild, övertygad om att ingen kunde nå upp till samma höga nivå. Pavarotti var för övrigt medlem av Jussi Björlingsällskapet, vars senaste berömda hedersmedlem i Sverige är sångerskan Joan Baez - som besökte Jussi Björlings grav för ett år sedan. I hennes hemland USA finns också ett Jussi Björling-sällskap, där även bland andra Plácido Domingo är medlem. Men det allra första sällskapet till tenorens ära bildades i London.
Inte minst unga sångare har i sommar vallfärdat till Jussi Björlings sångstudio i Stockholms skärgård, som 2010 för första gången öppnades för utomstående i samband med att 50-årsminnet över hans död högtidlighölls.
Inget frimärke
Två år i rad har Sverige alltså haft möjlighet att göra en statlig angelägenhet av fenomenet Jussi Björling på samma stolta sätt som man gjort med minnet av andra svenska världskändisar, exempelvis Carl von Linné. Sådant ger goodwill ute i världen och immateriella värden ska inte underskattas, det brukar företagsledare och politiker framhålla i alla möjliga och omöjliga sammanhang.
Men när Jussi Björlingsällskapet uppvaktade kulturdepartementet om önskemål om statligt engagemang i jubileet, hamnade frågan hos regeringskansliet. Därifrån blev svaret att regeringen inte tillstyrker medel för detta i sin budget och att inga egna initiativ tas i frågan från regeringens sida.
Då ansökte sällskapet om anslag från Statens kulturråd på 1,5 miljoner kronor, men också där blev det blankt avslag utan motivering. Förslaget om att Posten skulle låta trycka ett frimärke med Jussi Björlings bild på, föll inte heller i god jord.
- Från Posten fick vi åtminstone via omvägar en förklaring. Det var 2009 och de motiverade sitt nej bland annat med att de bytt policy och skulle överge jubileumsmärken, säger Hans Thunström.
Han är vice ordförande i Jussi Björlingsällskapet och en av de sex personer som ingår i jubileumsdelegationen. (För övrigt lär Jussi Björling finnas på frimärke i Nicaragua, vilket gör Postens beslut ännu märkligare).
Kungen beskyddar
Trots allt ska Jussi Björlings 100-årsjubileum naturligtvis firas, något annat vore ju otänkbart. Privata sponsorer som häpnat över regeringens och Kulturrådets hållning i frågan, har bidragit med totalt 1,1 miljoner kronor: Fastighetsbolaget Sundh Fastigheter med 750 000 och Barbro Osher Pro Suecia Foundation i USA med resterande. Jussi Björlingsällskapet har fått omkring 150 nya medlemmar det senaste året och dessutom finns det en statlig representant i det här landet som faktiskt inser hur pinsamt det vore att inte uppmärksamma födelseåret för en av världens största sångare nationellt och internationellt: Statschefen Carl XVI Gustaf. Han är beskyddare av Jussi Björling-jubileumet 2011.
En rad prominenta personer har bildat en stödkommitté, för att med sina namn visa att de tycker att Jussi Björlings födelseår är värt att fira. Alla större operainstitutioner och konserthus i Sverige har anslutit sig till denna inställning och tänker fira 100-årsjubileet med speciella program.
- Att kungen står som beskyddare betyder mycket, det lossnade genast hos våra ambassader i andra länder där man tar intryck av kungens engagemang. Det blev lättare att arrangera firandet.
- Men om regeringen och därmed staten varit med, hade det internationella firandet kunnat täckas på ett helt annat sätt. Utomlands är det svårt för oss att göra något själva, därför tycker jag att det är allvarligt att staten inte vill hjälpa till. Vi känner oss grymt motarbetade av den svenska staten, säger Hans Thunström.
Han och även andra i Jubileumsdelegationen har en egen förklaring till ointresset från högsta instans:
- De handläggare vi fick prata med var alla yngre än 50-60 år och kanske är kunskapen om Jussi Björling inte så stor hos dem. Men i så fall borde de ha hört sig för bland experter innan de sa nej. Då hade de förstått vilket stort intresse för Jussi Björling det finns i världen.
Vid 50-årsminnet av sångarens död och inför 100-årsminnet av hans födelse, gav Norstedts i november ut praktverket "Jussi. Sången. Människan. Bilderna." av Björn Ranelid, Harald Henrysson och Jakob Forsell. Den innehåller många bilder och en cd. Hembygdsföreningen på Ljusterö har också gett ut en bok om Jussi Björlings liv på sommarstället Siarö där han avled av en hjärtinfarkt 49 år gammal, på höjden av sin karriär.
Engelsmannen och Jussi Björling-kännaren Stephen Hastings håller på att färdigställa en bok där han jämför olika inspelningar av sångaren. En ny box med fyra cd från framträdandena i USA finns också.
Två födelsedagar
Wien är först ut med att fira Jussi Björling. 13 januari öppnar hans son Lars Björling en utställning i stadens operahus på dagen och på kvällen blir det en minnesgala med tenorerna Piotr Beczala och Lars Björling som solister.
På tal om utställning finns ett Jussi Björling-museum i hans födelsestad Borlänge.
- Enligt min mening det finaste museum som finns i hela världen över en sångare, säger Jussi Björlingsällskapets sekreterare Stefan Olmårs.
Februari är Jussi Björlings födelsemånad och födelsedagen firade han alltid den andra. Men efter hans död återfanns barnmorskans dagbok och där har den femte angetts som födelsedatum, berättar Stefan Olmårs.
Därmed är det logiskt att från februari och följande månader hakar en rad orter i Sverige och andra länder på Österrikes start på firandet: Jussi Björlings födelse kommer att uppmärksammas i Kanada, Italien, Israel, Finland, Åland, Lettland, Irland, Storbritannien, Schweiz och USA. Samt i Sveriges tre största städer förstås och i flera mindre. Tyvärr återfinns inte en enda norrbottnisk eller västerbottnisk ort på den lista som nu är klar, men det kan ju bli ändring på det för det tillkommer hela tiden fler arrangemang. Något för Festspel i Pite Älvdal att tänka på kanske? Varför inte ta fasta på att Jussi Björling gästade Piteå en gång och gav en offentlig konsert, med ackompanjatören Harry Ebert.