Utsökt fasa på betryggande avstånd

Gotiken och den romantiska skräcken, med dess många fruktansvärda gestalter, låter oss ana något om oss själva. Detta tycker PT:s Linda Sundström.

Gotiken och den romantiska skräcken, med dess många fruktansvärda gestalter, låter oss ana något om oss själva. Detta tycker PT:s Linda Sundström.

Foto: Nesvold, Jon Olav

Krönika2016-08-05 22:20
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skräckromantiken, som härstammar från den gotiska litteraturen, har alltid fascinerat mig. Det finns någonting lockande med att få uppleva en fasansfull skildring på tryggt avstånd. Genren innehåller också en intressant symbolik som gör den relevant än i dag.

Det är någonting med dimman ute på heden, det karga landskapet och de spöklika slotten som ger den där stämningen som bara finns i en gotisk roman. Under romantiken vidareutvecklades den gotiska litteraturen till skräckromantik, som i sin tur har influerat fantasygenren. Den gotiska romanen har haft stor betydelse för utvecklingen av dagens romaner som innehåller övernaturliga inslag och segment av spöken. Dagens skräcklitteratur tonar emellertid ner de romantiska elementen.

Skräckromantiken är både mörk och utsökt obehaglig. Den väver in fantasi, mystik, äventyr och exotism. Handlingen och de övernaturliga inslagen är ofta symbolisk och belyser samhällsfrågor eller existentiella teman. Det gör genren tidlös. Många romaner har väckt tankar och reflektioner hos mig.

I ”Dr Jekyll och Mr Hyde” behandlas människans dubbelnatur och en längtan efter frigörelse från normer och värderingar. I ”En vampyrs bekännelser” kretsar mycket av handlingen runt människans åldrande, frågan om evigt liv och vad det skulle innebära. I ”Dracula” är vampyrens handlingar en symbol för maktmissbruk, sexuella övergrepp och våldtäkt.

Apropå vampyrer. Skräckromantiken är full av dem. Allt började en mörk ovädersnatt i ett slott i Genève, år 1816, när Lord Byron, John William Polidori, Claire Clairmont, Percy Shelley och Mary Wollstonecraft, senare Shelley, berättade spökhistorier som sedan inspirerade dem till författandet av stora verk. Lord Byron antas ha påbörjat novellen ”Vampyren”, som sedan slutfördes av hans läkare, John William Polidori. Lord Byron dementerade sedan ryktet om sin egen del i verket. Novellen gav upphov till den moderna, aristokratiska och belevade vampyren som är både vacker och oemotståndlig. Men det var ett annat verk som skulle bli mer intressant och väcka många existentiella frågor. Under vistelsen, i skydd från regnet och i ljuset av blixtarna, föddes Mary Wollstonecrafts idé om ”Frankenstein”.

Oavsett de intressanta karaktärer och skrämmande händelser som romaner i genren rymmer så betraktar jag den hemlighetsfulla, mystiska stämningen som den egentliga huvudkaraktären. Skräckromantik, den ursprungliga gotiska litteraturen eller romaner med små övernaturliga segment har någonting att erbjuda de flesta läsare. Hösten närmar sig. Det är bara att bestämma sig för vad som tilltalar en mest, luta sig tillbaka och uppslukas av den ena fascinerande romanen efter den andra.

Linda Tipsar

1. ”Kvinnan i svart” - Susan Hill

Juristen Arthur Kipps ansvarar för ett dödsbo vid Eel Marsh House. När han får syn på en kvinna i svart förändras allt. Romanen är en av de stora, moderna skräckromanerna och har samtidigt en gotisk ton.

2. ”Frankenstein” - Mary Shelley

Romanen om vetenskapsmannen som skapar liv är en riktig rysare. Ifrågasätter människans självutnämnda rättighet att kontrollera naturen. Med makt kommer ansvar. Relevant med tanke på frågan om artificiell intelligens.

3. ”Gösta Berlings saga” - Selma Lagerlöf

I de värmländska skogarna finns en präst som sällar sig till de tolv livsnjutande kavaljererna hos Majorskan. Det är inte skräckromantik, men oförklarliga inslag ger romanen en övernaturlig klang.

4. ”Dorian Grays porträtt” - Oscar Wilde

Om narcissisten Dorian Grey som säljer sin själ till djävulen för att förbli ung. Han åldras inte, men ett porträtt av honom börjar förfalla. Om åldrande och människans självupptagenhet.

5. ”En vampyrs bekännelser” - Anne Rice

Åldrande är en faktor även i den här romanen. Vad skulle hända om vi levde för evigt? Hur skulle vi förändras? En intressant roman med många teman.

6. ”Dr Jekyll och Mr Hyde” - Robert Louis Stevenson

Den trevlige Dr Jekyll börjar umgås med Mr Hyde, en skrupelfri man som är hans raka motsats. Det visar sig snart att de är samma person. En intressant roman om människans dubbelnatur, men också om längtan efter frigörelse.

7. ”Vansinnets berg” - H. P. Lovecraft

Under en expedition på nordpolen gör ett forskarteam en fasansfull upptäckt. En tidig rysare som utgår ifrån existentiella frågor.

8. ”Vampyren” - John William Polidori

Den korta romanen anses ha gett upphov till den moderna vampyrmyten. Författaren var Lord Byrons läkare. Novellen kretsar kring den aristokratiska, belevade vampyren Lord Ruthven som påminner om ingen mindre än Lord Byron.

9. ”Det skvallrande hjärtat” - Edgar Allan Poe

Skräckmästaren har skrivit den obehagliga novellen om en person som mördar en gammal man i sömnen. Han gömmer sitt offer under golvplankorna och drabbas av dåligt samvete.

10. ”Dracula” - Bram Stoker

Den stora vampyrromanen om den unge Jonathan Harker som reser till Transsylvanien för att bistå sin klient, Greve Dracula. Dracula anses vara baserad på den fruktade Vlad Tepes som var furste i nuvarande Rumänien på 1400-talet.

11. ”Dr Moreaus ö” - H. G. Wells

Författaren, som skrivit några av de tidigare science fiction-romanerna, undersöker vad som händer när människan, den härskande rasen, tar sig för stora rättigheter och utför fruktansvärda experiment. Inte helt olikt temat i Frankenstein.