Konstprojektet i Moskosel får priset Årets Formbärare

Linda Remahl och Gonçalo Marques i Moskosel får utmärkelsen Årets Formbärare i Norrbotten 2023 av Svensk Form. "Det värmer efter så många års hårt arbete", säger pristagarna.

"Vi brinner för att tillgängliggöra konst", säger Goncalo Marques och Linda Remahl i Moskosel som tilldelas utmärkelsen Årets Formbärare 2023.

"Vi brinner för att tillgängliggöra konst", säger Goncalo Marques och Linda Remahl i Moskosel som tilldelas utmärkelsen Årets Formbärare 2023.

Foto: Kent Norberg

Konst2023-10-10 08:50

Konst och designprojektet i Arvidsjaur, Moskosel Creative Lab/Nortern Sustainable Futures, har utsetts till Årets Formbärare 2023 i Norrbotten. Det är den rikstäckande föreningen Svensk Form som delar ut priset. 

Intiativtagarna och projektledarna Linda Remahl och Gonçalo Marques är glada och rörda för det erkännande som priset innebär.

– Det värmer att få denna utmärkelse efter så många års hårt arbete. Men glädjen och äran delar vi med alla dem som varit med på resan och trott på oss, alla som kommit hit och verkat och lokalbefolkningen som varit delaktiga. Vi välkomnar alltid nya konstutövare och andra att komma hit och samverka med oss, vi har öppet "tjugofyra-sju".

Utmärkelsen Årets Formbärare delas ut till personer, organisationer eller företag som bidrar till utvecklingen av form- och designområdet i sin region.

Moskosel Creative Lab startades 2018 i Moskosel, Arvidsjaurs kommun, med syftet att erbjuda en plattform och en mötesplats för konstutövare och kreatörer från hela världen och möjliggöra samarbeten med lokala aktörer.

I Moskosels nedlagda skola och kringliggande byggnader har projektet, som förfogar över hela 55 000 kvadratmeter, gett utrymme för konstnärligt skapande, föreläsningar, evenemang, utställningar med mera. Verksamhet med residenskonstnärer, bland annat från Ukraina, pågår hela tiden. Övernattningsstugor har inretts av konstnärer. 

Under de fem år som projektet pågått har omkring 500 konstnärer och formgivare inom vitt skilda genrer –  dans, musik, teater och digital konst, för att nämna några – varit på plats.

– Eftersom vi brinner för att tillgängliggöra konst kändes det självklart att välja en plats där det historiskt varit svårt att nå ut med konstupplevelser. Moskosel kombinerar detta med fantastiskt inspirerande omgivningar och engagerade människor, säger Remahl och Marques.

Så här lyder Svensk Form Norrbottens motivering :

"Linda Remahl och Gonçalo Marques har med Moskosel Creative Lab/Northern Sustainable Futures i hjärtat av Norrbotten, i byn Moskosel, skapat en unik kreativ oas och multi-disciplinär plattform där idéer, kreatörer, formutövare och formskapare från hela världen välkomnas.

Grundarna Linda Remahl och Gonçalo Marques har stort engagemang och visar i kreativ och praktisk handling hur design kan vara en kraft för påverkan, positiv förändring, hållbar utveckling, inkludering, demokrati och rättvisa.

De har skapat ett ”Silicon Valley för konstnärer” där de erbjuder konstnärsresidens, dansföreställningar, mobila utställ­ningslokaler samt digitala och interaktiva upplevelser för form och design. Deras arbete sträcker sig bortom konventionella gränser och belyser designens kraft att bidra till positiv förändring."

– Det känns kul att få ge utmärkelsen till Moskosel Creative Lab/Northern Sustainable Futures. De har skapat en unik kreativ plattform i länet där idéer från hela världen välkomnas, de visar hur design kan vara en kraft för positiv förändring, hållbar utveckling och inkludering, säger Annkathrin Lundqvist, ordförande för Svensk Form Norrbotten.

Utmärkelsen delades ut på Ebeneser i Luleå under fredagskvällen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!