Nikkaluokta är mest känt för sina köldrekord. För fjällfantaster startar vandringen till Kebnekaise fjällstation härifrån, eller skoter- eller helikopterturen för den som önskar. Byn ligger cirka sju mil från Kiruna och omsluts av landets mäktigaste fjäll. Kunskap kring varje jokk, sten och stig ligger nedärvd i generna på traktens människor som i flera tusen år haft sitt levebröd i renskötseln. I dag är turismen dominerande sysselsättning. Med detta arbetar fotografen Andreas Sarri, som under hela uppväxten fascinerades av bröderna Wiertotak. Efter ett år på fotoskolan på Gotland bestämde han sig för att göra ett fotoprojekt som resulterade i utställningen "Wiertotak, när det vackrast".
I väglöst land
Ivar och Bertil Wiertotak levde sina liv åtta kilometer österut, rakt in i väglöst land på boplatsen Borrágorsa. Bilderna togs för cirka tio år sedan och i dag finns bara Bertil kvar. Boken innehåller 20 fotografier av bröderna i olika vardagliga situationer, till exempel en promenad till kallkällan, förberedelse inför en skotertur över vita vidder. Eller bara en kaffekopp, en slaskhink, en köksbänk klädd med tidningspapper. Bröderna levde utan el, fick ljus med hjälp av fotogen, värme med hjälp av bara veden. Och vatten från kallkällan. Som betraktare får jag känslan av misär. Men Andreas Sarri förklarar att deras liv är så fjärran vårt och bryter mot våra normer, att vi har svårt att ta till oss det vi ser. De levde ett hårt liv, nästan alltid utomhus och försörjde sig på renskötseln. Bertil bor numera ensam kvar i huset, med hjälp av omsorg från byborna.
Texter på tre språk
Till varje bild finns korta kärnfulla betraktelser på både samiska, engelska och svenska. Texterna är Andreas Sarris egna upplevelser av sina möten med Ivar och Bertil. Här står också att brödernas efternamn Wiertotak är samiskt och betyder väderskiftning, från dåligt väder till bra.
I epilogen berättar han små anekdoter kring bröderna. Fotoutställningen visades på bland annat Norrbottens museum 2002, senare på Piteå museum och Liljevalchs vårsalong. När den nu ges ut går den under genren Coffee table book, som innebär en lättillgänglig bok med många bilder och korta texter. Andreas Sarri har tidigare gett ut "Welcome to Shittown" där han dokumeterat ryska samers vardag under fyra årstider.