Hårt jubileum när Slues firar

Piteås enda kultband och Piteås hårdaste band är två epitet som använts. Avgjort är de ett av Piteås kaxigaste genom tiderna. I kväll firar Slues 29 år av maximal rhythm ’n’ blues med en spelning på Valdino.

Slues gör soundcheck på motorgården i Öjebyn, mars 1986. Från vänster: Robert Lundberg, Anders Persson, Mats Lundqvist, Ove Lundmark och Leif Berglund.

Slues gör soundcheck på motorgården i Öjebyn, mars 1986. Från vänster: Robert Lundberg, Anders Persson, Mats Lundqvist, Ove Lundmark och Leif Berglund.

Foto:

HORTLAX2010-04-24 06:00
En viss motorgårdsanda infinner sig i bandets replokal, med röd plyschklädd vägg och en stor svart backdrop (svart skynke med gruppnamnet). En rå, men hjärtlig stämning regerar i rummet och blickar och gester förstärker i samtalet när bandet fimpar förstärkarbrummet.
Låtarnas form sitter där den ska, det är den egna formen de måste hitta till i kväll. Därför har de, mot sin egen princip, repat.
- Det kräver mycket. I den här musiken är det en fråga om kondition. Det rör sig om hastighet. Det kräver mycket och det ska vara tajt. Tyvärr, vi måste repa tre, fyra gånger. Man måste komma igång med tåget. Då jävlar, fastslår Leif Berglund.
Var kommer namnet Slues ifrån?
- När man googlar får man frågan "menar du slusk", berättar Leif Berglund och undertecknad håller på att bryta ihop.
-Första upplagan av bandet satt i soffan i replokalen och sa "vi kan ju inte bara sitta här och schlo-os. Vi måste fixa en spelning", berättar Kenneth Berg.
Ett hemgjort uttryck för att "hänga" alltså, men det lär finnas en annan innebörd.
- På cockney betyder det ungefär skakigt/svängigt. Det låter bra, säger Ove Lundmark.
Helt slut
Sluskar eller inte, men viss slyngelfaktor kan noteras, åtminstone på gamla meriter. På Valvet (i dag 1906) lär en tidig upplaga av Slues ha framfört Eddie Meduzas "Hemorrojder i mitt rövhål". En gång fick Kenneth Berg inte ut sitt gage efter en spelning. Han fick i stället betala för att få åka hem eftersom hans barnota för kvällen hade dragit iväg. För att inte tala om när bandet blev portade på Stadspuben i Luleå. Upprinnelsen håller de för sig själva.
PT-bilden på Ove Lundmark klängandes i ett trafikljus på Sundsgatan känns klassisk. Här var Slues husband på Pentryts uteservering på sex gatufester.
Hur var det?
- Vi minns ingenting, försöker Ove Lundmark.
- Det var fantastiskt. Som Magnus Edholm skrev : "Slues naturliga biotop". Fyra dagar, fyra timmar varje kväll, säger Kenneth Berg.
- Det var roliga år, men djävulskt jobbigt. Man var helt slut, säger Ove Lundmark.
- Frågan var alltid om vi skulle hålla eller inte, men vi höll, säger Leif Berglund förnöjt.
En dansar och ler-kväll slutade som på film.
- När vi var färdiga ville alla höra mer. Vi fick spela en låt till, men körde tre. Då ryckte vakterna kontakten. Det blev tyst, minns Leif Berglund.
Inget Feelgood ingen punk
Bandet menar att musiken är gjord för en gitarr, bas, trummor och sång. De har vant sig vid att alla spelar "onödigt mycket", vilket sättningen tillåter.
- Det är som att spela på trio. Man får ju fylla ut så gott det går, säger Kenneth Berg.
Slues spelar idel godingar som de själva gillar och vårdar ömt den brittiska pubrocken från 70-talet.
- Utan Dr Feelgood och Nine below zero och de banden hade det inte funnits någon punk. Det är rakt, stenhårt .., säger Leif Berglund.
- Feelgood var först och störst, säger Ove Lundmark.
Snabbt och hårt
Av det band som drog igång för 29 år sedan under namnet Sven Roslin blues band är ingen originalmedlem kvar. Ändå är det här, i stort sett, den laguppställning som nog de flesta förknippar med namnet i dag.
- Det vi har sagt är att vi inte ska tappa den där explosiviteten. Börjar det låta dansband är det nog dags att lägga ner. Det ska vara snabbt och hårt, säger Kenneth Lundman om bandets första offentliga spelning på cirka fyra år.
- Man går ut hårt och så ökar man, säger Leif Berglund.
Vilken kemi har ni?
- Ove är silverryggen och vi andra hänger på så gott det går. Så har det alltid varit och jag tror ingen har misstrivts, säger Kenneth Berg.
- Still kicking, på något sätt, grymtar Ove Lundmark.
1986-1990 var riktigt intensiva år. Pentryt var ett ställe där bandet gjorde många spelningar. Där gjorde de som mest 13 spelningar på två månader. Leif Berglund:
- Det är som vårt Canvey Island. Där har allt hänt. Första gången vi spelade där hade Li (krögaren) haft trubadurer innan. Han kom fram och sa "Kan du ta bort en trumma, det låter så mycket", men vi drog massor med folk, så då var han nöjd.
I samband med att Dr Hook spelade på Pite havsbad hade Slues spelning på sitt mesta ställe. Sent på kvällen dök en "skum man med leoparddräkt och konstiga röda ögon" upp vid scenen. Ove Lundmark minns:
- "Jag är manager för Dr Hook. Bandet är här. Får gitarristen spela en låt med er?" Vi vågade inte säga nej. Han hoppade upp och vi spelade bland annat "Staten och kapitalet". Han började "slajda" och lutade sig bakåt. "Yeeah". Det var det värsta jag varit med om.
Ett utpräglat liveband, javisst, men inför lördagen har de tryckt upp ett antal skivor med sju studioinspelade låtar. Planen är att spela in lördagens konsert och eventuellt ge ut den som en dubbel liveskiva så småningom. Med sig har bandet, som så många gånger tidigare, David Myhr på klaviatur.
- 30-årsjubileum kan vem som helst fira, men 29-årsjubileum är det bara Slues som har, dessutom törs man inte vänta. Man vet inte, säger Ove Lundmark och flinar.
- Det verkar bli ett sug också. Det känns jättekul. Det är en slags nystart både för oss och Valdino, säger Kenneth Berg.
Affischen för kvällens spelning har, som av en händelse, tilläggstexten "Gatans kungar".
Vilket är Piteås hårdaste band?
- Det vet du, säger Kenneth Berg.
- (Stor suck) Pass, säger Leif Berglund.
FAKTA Slues
Rockband från Piteå med klassisk brittisk pubrock på repertoaren.

Medlemmar: Ove Lundmark, Leif Berglund, Kenneth Lundman och Kenneth Berg.

Aktuella: Firar 29-årsjubileum i kväll på Valdino i Piteå. Spelningen "One hot night after 29 years" spelas in för eventuell utgivning längre fram.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!